Dubrovački muzeji

 

Stjepan Gradić – Otac domovine

Muzejsko edukativna pitalica i edukativna brošura za učenike viših razreda osnovnih škola

Naše prvo izdanje „Iz Pavlinoga i Đivovog vremeplova“ odvelo nas je u 17. stoljeće i upoznao nas s razmjerima katastrofe koju je sa sobom donijela velika trešnja pred Uskrs 1667.

Stjepan Gradić i njegova uloga pri obnovi razrušenog grada bila je tema i Muzejskih pričalica 2013. godine. U Dubrovačkim muzejima su realizirane kroz 4 programa, a edukativni didaktički materijal Muzejsko-edukativna pitalica (CD room), te Edukativna brošura „Stjepan Gradić-otac domovine“, odgovorile su na brojna pitanja, nedovoljno ili nikako zastupljena u školskim programima, o čovjeku koji s pravom nosi naziv Otac domovine i kojemu je bio posvećen središnji izložbeni projekt Dubrovačkih muzeja u 2013. godini.

Priči iz vremeplova prethodilo je predavanje o Simbolima domovine, što je ujedno i nastavna jedinica iz prirode i društva, a u kojoj je obrađen jedan segment simbola domovine: grb. Prisjetivši se značenja grba općenito za opstojnost države, napravljena je poveznica s današnjim hrvatskim grbom i grbom Dubrovačke Republike.

Na likovnoj radionici učenicima je podijeljena fotokopija grbovnika dubrovačkog plemstva, te 2 štita šablone grba. Na jednome su učenici oslikavali grb roda Gradić, a na drugome su pustili mašti na volju i nacrtali svoj imaginarni grb. Ova prva radionica bila je svojevrstan uvod u veliku tematsku godišnju izložbu „Stjepan Gradić: otac domovine“.

S radionica: