Dubrovački muzeji

 
28.07.2017

Dječje igračke iz hrvatske baštine / Gostovanje iz Etnografskog muzeja iz Zagreba

Izložba je ostvarena u suradnji s Etnografskim muzejom iz Zagreba.

Izloženi predmeti izrađivani su od kraja 19. stoljeća do danas u hrvatskim selima. Uz igračke koje su radila djeca koristeći materijale iz prirode, preko onih koje su za njih radili njihovi ukućani nalazeći uzore u okolini, najbrojniji dio izloženih predmeta su igračke koje su radili stanovnici pojedinih sela u organiziranim zadrugama, a za tržište, poput dječjih igračaka iz prigorskog sela Vidovca, Hrvatskog zagorja i Zelova u Dalmatinskoj zagori.

Izloženo je 300 igračaka iz Zbirke Etnografskog muzeja iz Zagreba, većim dijelom drvenih i keramičkih, a istaknute su  igračke Hrvatskog zagorja koje su upisane od 2009. godine kao svjetska baština na UNESCO-ovuReprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a i danas se izrađuju u pojedinim selima.

Izložbu prate i filmovi snimljeni u selima Hrvatskog zagorja i Prigorja, u kojima smo predstavili majstore i radionice za izradu igračaka.

U prostoru muzeja djeca se mogu igrati igračkama, slagati velike puzzle i crtati. Izložba je od 2013. godine gostovala u Lepoglavi, Slavonskom Brodu, Osijeku, Pazinu, Virovitici, Velikoj Gorici, Livnu, Požegi, Šibeniku.

Autorica izložbe: dr. sc. Iris Biškupić Bašić
Suradnici na izložbi: Jasminka Vujičić i Matija Dronjić
Kustosica dubrovačke izložbe: Barbara Margaretić