Dubrovački muzeji

 
29.12.2014 - 01.07.2015

Ludi bali i pazari: poklade i maske dubrovačkog kraja

Izložbu su realizirali Dubrovački muzeji, Etnografski muzej

Izložba je vrijedan prilog nematerijalnoj kulturnoj baštini Dubrovnika i njegove okolice. Zamišljena je kao cjelovit prikaz tradicije maškaravanja na dubrovačkom području, što je ujedno i prvi put da se na jednom mjestu izlaže građa disperzirana u povijesnom, kulurološkom i geografskom kontekstu. Izložba obuhvaća vremenskih slijed od prvih spomena srednjovjekovnih karnevala i maškaravanja u Dubrovniku pa sve do suvremenosti, dok je poseban naglasak stavljen na pokladnu tradiciju 20. stoljeća.

Koncepcija izložbe uvjetovana je podjelom na urbane i ruralne karakteristike karnevala, pa se pored dubrovačkih veljuna i maškarati prezentiraju i cavtatske, konavoske, župske, pelješke, lastovske, primorske te mljetske pokladne tradicije. Unutar tematski podjeljenih odjeljaka obrađuju se maske i pokladni običaji svakog od spomenutih područja.

Postav čine brojne fotografije, izvorni karnevalski kostimi te rekonstrukcije starih posve zaboravljenih seoskih maski, a izloženi su i suvremeni karnevalski kostimi inspiriani likovima iz djela Marina Držića. Izložbu prati i pregled plakata, humorističnih karnevalskih listova kao i audio-vizualna građa.

Autor izložbe: Lana Milošević Đerek i Ivica Kipre
Likovni postav: Marin Gozze
Autori lutaka: Tanja Baletić, Ivona Šimunović i Željko Ćatić
Autorica glazbene kulise: Paola Dražić Zekić