Dubrovački muzeji

 
Predavanje profesorice Elsie Ivancich Dunin u „Rupama“

Pola stoljeća istraživanja romskog blagdana Erdelezi

Elsie Ivancich Dunin, profesorica emerita etnokoreologije na University of California u Los Angelesu (UCLA), održat će u srijedu, 15. svibnja u 20 sati u žitnici “Rupe” predavanje “Pola stoljeća istraživanja romskog blagdana Erdelezi”.

Predavanje će biti održano u sklopu multimedijalne izložbe “Sa o Roma” koja kroz fotografije, audiovizualne snimke te različite predmete materijalne baštine prezentira običaje kojima se obilježava romski blagdan Đurđevdan u Skoplju, a koja je nastajala upravo kroz pet desetljeća istraživačkog autorice, profesorice Elsie Ivancich Dunin.

Profesorica Ivanich Dunin je romski blagdan “dolaska ljeta” sustavno dokumentirala preko 50 godina, od 1967. do 2017. godine. Kroz 120 fotografija, na izložbi prezentiranih  po temama obilježavanja blagdana od 2. do 9. svibnja, može se pratiti kontinuitet, ali i promjene u običajima  skopskih Roma, treće najveće jezične etničke populacije u Skoplju.  

U sklopu predavanja profesorica Ivancich Dunin će govoriti i o autentičnom plesu "khelibe" kao konstantnom lancu životnih promjena i dostignuća skopskih Roma po dekadama, od 1967., 1977. i 1987. u Jugoslaviji, do života u nezavisnoj Republici Makedoniji 1997., 2007. i 2017. Pokazat će i 20-minutni film povezan s izložbom koji je nagrađen kao najbolji kratki dokumentarni film na Filmskom festivalu Zlatno Trkalo.

14.5.2019.