Dubrovački muzeji

 
03.03.2015 - 31.05.2015

Boydellov Shakespeare: gostovanje iz Muzeja grada Šibenika

Izložba je ostavrena u suradnji s Muzejom grada Šibenika.

„Boydellov Shakespeare“ : Zbirka ilustracija Shakespeareovih djela poznatih britanskih umjetnika s kraja 18. stoljeća dubrovačkoj publici prezentira 50 od ukupno 100 grafičkih listova iz dva sveska kolekcionarskog atlas folio izdanja, koje je Muzeju grada Šibenika donirao profesor Boris Baranović-Bailo.

Stotinu grafičkih listova u dvije mape završetak su velikog projekta bogatog engleskog izdavača i mecene umjetnosti Johna Aldermana Boydella poznatog kao „Boydellov Shakespeare“, započetog otvorenjem Shakspeare Gallery 1789. godine. Bila je to galerija slika koje su ilustrirale Shakespeareove dramske tekstove za koje je Boydell angažirao 36 najboljih engleskih umjetnika.

Grafički listovi su nastali u razdoblju od sredine 1790. do konca 1804., a u prodaju su pušteni slijedeće godine. Izložba prezentira ponajbolje grafičke radove, kroz koje je prikazana kulturno-povijesna mogućnost i ambicija Velike Britanije s kraja 18. stoljeća. Riječ je o radovima u stilu neoklasicizma i romantizma, s elementima fantastike i mistike, a koji su najizraženiji u djelima Henrya Fuselija, dok se najbolje grafike ističu tehnikom punktiranja, u kombinaciji s linearnom metodom, što je karakteristično za Englesku grafiku 18. i 19. Stoljeća.

Autorica izložbe: Marina Lambaša
Izložbu za gostovanje prilagodila: Anita Travčić