Dubrovački muzeji

 
21.11.2018 - 07.01.2019

Svijet zvukova

Izložbu su realizirali Dubrovački muzeji i  Tifološki muzej Zagreb.

 „Svijet zvukova“ je snažan emotivni podsjetnik na godinu 2001., u kojoj se Hrvatska pokrenula kako bi se gluhoj djeci omogućilo da zakorače u svijet zvukova.

Izložba je prvi put otvorena u Zagrebu, u Tiflološkom muzeju, 2016. godine, kada  se obilježavala 20-ta godišnjica od ugradnje prve umjetne pužnice u Hrvatskoj i od početka rehabilitacije osoba s umjetnom pužnicom te 15 godina od najuspješnije humanitarne kampanje do sada – Dajmo da čuju,  u kojoj je prikupljeno više od 17 milijuna kuna za potrebe nabave umjetnih pužnica. Do sad je posjetila gradove Osijek i  Pulu. Dodatno, akcija je omogućila nabavu medicinske i rehabilitacijske opreme te izgradnju Centra za umjetnu pužnicu i nove tehnologije.  Zahvaljujući PODIZANJU SVIJESTI O POTREBI RANOG ISPITIVANJA SLUHA danas u Hrvatskoj postoji protokol za rano otkrivanje oštećenja sluha u djece te se u svim rodilištima  ispituje sluh već pri rođenju, a HZZO redovno i dalje nabavlja umjetne pužnice.

Izložba je podijeljena  u nekoliko cjelina iz kojih će posjetitelji moći saznati o sluhu i važnosti ranog otkrivanja problema sa sluhom, a proizvođač umjetnih pužnica, austrijska tvrtka MED-El, omogućila je da posjetitelji vide i opipaju umjetnu pužnicu te da na snimkama vide postupak uvođenja umjetne pužnice u uho. Izložba će uputiti posjetitelje na iznimno važan postupak rehabilitacije sluha. Budući je osmišljana interaktivno, a zahvaljujući Microton d.o.o. zainteresirani posjetitelj može čuti kako čuje osoba koja nosi slušni aparat, a očekuju ih i brojne  zanimljivosti vezane uz zvuk i slušanje.

Izložba ostaje otvorena do 7. siječnja 2019.

Autorica izložbe: Željka Sušić

Kustos: Dino Lokas