Dubrovački muzeji

 
4.7.2020.

„Prikazivanje Dubravke pred Kneževim dvorom“ Vlaha Bukovca

Vlaho Bukovac (Cavtat, 1855.- Prag, 1922.), jedan od naših najznačajnijih slikara s kraja 19. i početka 20. stoljeća, rođen je 4. srpnja 1855. godine u Cavtatu. 

25.6.2020.

Otkrivanje spomenika Ivanu Gunduliću 1893. godine

Na današnji dan 1893. počela je trodnevna proslava otkrivanja spomenika dubrovačkom pjesniku Ivanu Gunduliću, rad kipara Ivana Rendića. Podizanje spomenika Ivanu Gunduliću potaknulo je i kovanje dviju medalja. Veću medalju kovala je dubrovačka Općina, a manju, Hrvati iz Zagreba. Uz spomenute medalje, u fundusu Kulturno-povijesnog muzeja čuvaju se i fotografija otkrivanja Gundulićevog spomenika iz 1893. godine te metalni posrebreni vijenci.

 

23.6.2020.

Pasko Baletin u Dubrovačkim muzejima

Dubrovački muzeji čuvaju brojne uspomene grada koje svjedoče o njegovoj bogatoj prošlosti. Podsjećaju nas na iznimno vrijeme i iznimne ljude koji su ga činili. Satovi kojima su se Dubrovčani služili za mjerenje vremena dio su Zbirke varia Kulturno-povijesnog muzeja. Jedan od njih osobito je intrigantan. Radi se o mehanizmu sata s gradskog Zvonika koji je otkucavao vrijeme od 1781. do 1886. godine.

20.6.2020.

Završen projekt „Subotnje jutro uz DSO i DUMUS“

Dubrovački muzeji organizirali su edukativnu radionicu “Intervju s uglednim Dubrovčanima” koja je bila namijenjena učenicima od prvog do petog razreda osnovne škole. Uz pomoć legendi ispod portreta izloženih u nekadašnjoj sudnici u Kneževu dvoru, djeca su se upoznala sa sedmoricom uglednih Dubrovčana koji su svojim životom i djelom obogatili povijest Dubrovačke Republike.

16.6.2020.

Na današnji dan 1918. na Stradunu je održana „Pučka ljetna zabava“

Tijekom Prvog svjetskog rata u Dubrovniku, kao i u drugim gradovima širom Austro-Ugarske Monarhije, su se organizirale razne dobrotvorne priredbe za pomoć udovicama i siročadi poginulih vojnika, zatim, za bolesne i siromašne članove obitelji, Crveni križ itd. Osim novčanih sredstava prikupljali su se i brojni predmeti, kovine i sirovine koje su se koristile za vojne svrhe. O jednoj od tih dobrotvornih akcija svjedoči i dvojezični (hrvatsko-njemački) plakat od 16. lipnja 1918. godine koji se čuva u Zbirci dokumenata Kulturno-povijesnog muzeja u Dubrovniku.

16.6.2020.

Na današnji dan 1815. rođen je Josip Betondić, jedan od prvih dubrovačkih dagerotipista

Nakon povlačenja iz politike bavio se trgovinom, fizikom i poljodjelstvom na obiteljskom imanju u Kobašu kraj Stona, a posebno se posvetio proučavanju mehanike. Uz Antuna Dropca, Josip Betondić je prvi dagerotipist u Dubrovniku. 

← Starije