Dubrovački muzeji

 
19.1.2021.

Napustio nas je jedan od naših donatora dr. Mario Kerner

Dr. Mario Kerner je, u ime obitelji, Muzejima poklonio opremu nekadašnjeg fotografskog studija FOTO Dubrovnik i to aparat za kontakt kopiranje Kindermann & Co, sat za ekspoziciju, Leitz Focomat II c, masku za povećavanje AGFA Variomat, stativ za fotoaparat, aparat za rezanje te aparat za sušenje fotografija JAPO Type S-3.

15.1.2021.

Ljekarnička posuda za terijak, lijek koji se propisivao za liječenje kuge

Iz Zbirke keramike i porculana Kulturno-povijesnog muzeja predstavljamo vam ljekarničku posudu za terijak, lijek koji se propisivao za liječenje kuge. Keramička stojnica pripada tipu lonaca ili „arbarella“ koji su služili za pripravke čvrste i guste konzistencije. U donjem dijelu naslikan je i medaljon s prikazom Krista koji kleči s križem na ramenima što je zaštitni znak ljekarne Domus Christi. Pretpostavlja se da je posuda izrađena u 17. stoljeću u jednom od europskih središta proizvodnje keramike, ligurskoj Savoni. 

5.1.2021.

Slika „Poklonstvo kraljeva“ iz stalnog postava Kulturno-povijesnog muzeja

U stalnom postavu Kulturno-povijesnog muzeja nalazi se slika „Poklonstvo kraljeva“, djelo nepoznatog kretsko-venecijanskog majstora iz 17. stoljeća. Slika potječe iz privatne zbirke jedne dubrovačke obitelji. Zanimljivo je da se ovo djelo našlo na prigodnoj božićnoj marki Hrvatske pošte 2016. godine čiji dizajn potpisuje Dubrovčanin Orsat Franković.

28.12.2020.

Na današnji dan 1941. Dubrovnik je bio prekriven gustim snijegom

Na današnji dan, 28. prosinca 1941. godine, Dubrovnik je bio prekriven gustim snijegom. O tom događaju svjedoče fotografije iz Zbirke fotografija i fotografskog materijala našeg Kulturno-povijesnog muzeja.

13.12.2020.

Slika „Mučenje sv. Lucije“ iz Kulturno-povijesnog muzeja

Mučeništvo svete Lucije čest je motiv umjetničkih djela. Prikazuje se najčešće s atributima koji simboliziraju njen život i mučeništvo: očima koje drži na pladnju ili u ruci te s bodežom i ranom na vratu. Često je uz nju prikazano svjetlo koja označava božansku mudrost.  U stalnom postavu Kulturno-povijesnog muzeja nalazi se prikaz mučenja svete Lucije. Slika je nastala u drugoj polovici 17. st. u krugu Pietra da Cortone (1596.–1669.), jednog od najvećih talijanskih baroknih slikara, dekoratera i graditelja. Slika „Mučenje sv. Lucije“ nalazila se oko dvjesto godina u privatnom vlasništvu u Dubrovniku. Otkupljena je 2007. godine otkad čini dio stalnog postava muzeja u Kneževom dvoru.

12.12.2020.

Proslava tisuću godišnjice hrvatskog kraljevstva u Dubrovniku 12. i 13. prosinca 1925.

Nakon brojnih odgađanja i promjena datuma napokon je određeno da će se proslava održati 12. i 13. prosinca 1925. godine.  Na prvi dan proslave, u subotu 12. prosinca, cijeli je grad bio okićen zastavama, postavljeni su standali, a gradska vrata ukrašena su zelenilom. U školama nije bilo nastave, ali su u njima nakon svete mise održani prigodni govori. Službeni početak proslave započeo je u 15 sati kada je s Minčete ispaljen dvadeset jedan topovski hitac. 

 

← Starije