Dubrovački muzeji

 

Slika „Poklonstvo kraljeva“ iz stalnog postava Kulturno-povijesnog muzeja

Blagdan Sveta tri kralja označava završetak dvanaest dana božićnog razdoblja.

U stalnom postavu Kulturno-povijesnog muzeja nalazi se slika „Poklonstvo kraljeva“, djelo nepoznatog kretsko-venecijanskog majstora iz 17. stoljeća. Ovaj prizor opisan u Matejevom Evanđelju, gdje tri maga s istoka vođena zvijezdom i noseći darove dolaze u Jeruzalem pokloniti se novorođenom Isusu, pratimo u slikarstvu još od 2. stoljeća. Ikonografski motiv s vremenom je postao sve razvijeniji i reprezentativniji, a od 15. stoljeća nadalje najčešće se smješta u krajolik.   

Na dubrovačkoj slici „Poklonstvo kraljeva“ Sveta obitelj, ispred tek naznačene skromne štalice s ostatkom zida i antičkog stupa, s blagošću dočekuje darovatelje. Magi ili mudraci, u kršćanskoj tradiciji nazvani kraljevima kojima su nadjenuta imena Melkior, Baltazar i Gašpar, nose u rukama smirnu, tamjan i zlato za maloga Boga. Egzotičnim kraljevima u raskošnoj odjeći s turbanima na glavi pridružio se neznani radoznali pratitelj, a i konj u pozadini izvio je vrat da bolje vidi svečani prizor. Na nebu je zvijezda koja im je pokazala put i označila mjesto Isusovog rođenja.

Kretsko-venecijanska slikarska škola spaja bizantski tradicijski način slikanja ikona sa zapadnjačkim, posebice mletačkim slikarstvom. U Dubrovniku i Dalmaciji, sjecištu puteva između Istoka i Zapada, pratimo djelovanje kretskih slikara i njihovih radionica od 15. do 18. stoljeća. Brojna su djela kretsko-venecijanske škole nastala u Dubrovniku, no mnoga od njih stigla su u Dubrovnik iz Venecije. Slika „Poklonstvo kraljeva“ iz Kulturno-povijesnog muzeja potječe iz privatne zbirke jedne dubrovačke obitelji. Zanimljivo je da se ovo djelo našlo na prigodnoj božićnoj marki Hrvatske pošte 2016. godine čiji dizajn potpisuje Dubrovčanin Orsat Franković.

replica watch 88 repair replica watch

Viša kustosica Lucija Vuković

5.1.2021.