Dubrovački muzeji

 
2016. godina svetoga Vlaha

Suveniri inspirirani svetim Vlahom

Dubrovački muzeji svake godine obogate ponudu svoje muzejske prodavaonice u Kneževu dvoru od kojih se ističe i veliki broj proizvoda inspiriranih zaštitnikom grada, sv. Vlahom. U prodavaonici se tako mogu pronaći skulptura, nakit , svilene marame i kravate, majice, poslovne mape za dokumente i etuii, šalica, razglednice, katalog i označivači stranica za knjige kao i igre za djecu inspirirane dubrovačkim nebeskim zaštitnikom.

Kopija originala skulpture sv. Vlaho, u umanjenom mjerilu iz zbirke Kulturno-povijesnog muzeja. Kamena skulptura dubrovačkog nebeskog zaštitnika sv. Vlaha izrađena je 1503. za nišu nad portalom Kneževa dvora. Izvedba se pripisuje glasovitom hrvatskom renesansnom kiparu Ivanu Duknoviću (Trogir, oko 1440. – Ankona, oko 1510.). Kopija se može pronaći u muzejskoj prodavaonici, a izrađena je od acrystal mramora te je patirana glinom.

Puce pod grlo Sveti Vlaho odnosno (puceta) – spone izrađene su prema originalu iz 19. st. koje se čuvaju u zbirci Etnografskog muzeja. Koristile su se kao prsni nakit na svečanim muškim košuljama dubrovačkog kraja. Ukrašavane su likom dubrovačkoga nebeskog zaštitnika. Izrađivali su ih dubrovački zlatari od pozlaćenoga srebra, mjedi ili zlata tehnikom lijevanja. Osim kopija originala u ponudi je i narukvica sv. Vlaho temanšete sv. Vlaho inspirirana istim pucama pod grlo.               

Privjesak Bradan je inspiriran primjerkom dubrovačkoga talira, tzv. ''bradanom'' ili talirom sv. Vlaha (kovan između 1725. I 1743.), koji se čuva u Kulturno-povijesnom muzeju. Talirski dubrovački novac izrađivan je od srebra i nazvan po zaštitniku Dubrovnika i Dubrovačke Republike koji je prikazan na aversu novca. Na reversu je grb Dubrovačke Republike. Dubrovački taliri ubrajaju se među najljepše primjerke srebrenog novca u svijetu.  Osim nakita tu je i svilena marama Srebrnjaci inspirirana primjercima dubrovačkoga srebrnog novca iz 18. stoljeća.

Svilena marama Povelja inspirirana je svjedodžbom o državljanstvu koju su dubrovačke vlasti izdale pomorskom trgovcu Pavu Radmiliju 1801. Svjedodžba se čuva u zbirci Pomorskog muzeja. Sve povelje i patenti, koje je izdavalo tajništvo Dubrovačke Republike, bile su rađene po istom obrascu. Uz rubove bogato ukrašene višebojnom cvjetnom viticom u tehnici akvarela, unutar koje je na vrhu prikazan lik dubrovačkog nebeskog zaštitnika sv. Vlaha, smješten između dva državna grba.

Kravata Grb prikazuje grb Dubrovačke Republike s likom sv. Vlaha, preuzet iz zaglavlja potvrde koju je 1801. Godine konzulat Dubrovačke Republike u Palermu izdao kapetanu Nikoli Šutiću za ukrcaj tereta soli na njegov brigantin Il Furioso. Potvrda se čuva u Pomorskom muzeju.

Kravata Zastava prikazuje sporednu brodsku zastavu Dubrovačke Republike. Preuzet je iz Tabele sa zastavama pomorskih država Vicenza Scottija iz 1804., koja se čuva u zbirci Pomorskoga muzeja. Na zastavi su inicijali dubrovačkoga nebeskog zaštitnika sv. Vlaha (Sanctus Blasius). U ponudi se mogu pronaći i majica i šalica s istim motivom.

Kožna poslovna kolekcija Pečat Dubrovačke Republike uključuje etui za dokumente i poslovnu mapu na kojima se ističe motiv velikog pečata Dubrovačke Republike iz 18.st. Na njemu se pojavljuju tri kule s likom gradskog zaštitnika sv. Vlaha (na srednjoj kuli) i njegovi inicijali. Republika je veliki pečat koristila za međudržavne ugovore, a danas se čuva u Kulturno – povijesnom muzeju.

Tu je i veliki katalog izložbe „Sveti Vlaho u povijesti i sadašnjosti“, u kojem se na 536 stranica, sa preko 450 fotografija i ilustracija u boji te s katalogom u kojem je detaljno obrađeno čak 297 predmeta,  predstavljenih na istoimenoj izložbi 2012. godine , prvi puta sveobuhvatno obrađuje temu stoljetnog dubrovačkog svetog zaštitnika i simbola Grada. Na katalogu je surađivalo 16 autora, među kojima i vanjski suradnici, mahom ugledni znanstvenici, vrsni poznavatelji dubrovačke baštine.

U muzejskoj prodavaonici dostupne su razne razglednice te označivači stranica za knjige s likom svetog Vlaha, a za djecu tu je igra za vježbanje i pamćenje memory Sveti Vlaho tepuzle sveti Vlaho.

Muzejska prodavaonica u Kneževu dvoru je otvorena krajem 2008. godine kao dodatni animacijski sadržaj Dubrovačkih muzeja, ali i kao mjesto koje neupitno doprinosi poboljšanju ponude autentičnih dubrovačkih suvenira te promociji sveukupnog fundusa Dubrovačkih muzeja i dubrovačke kulturne baštine. Prodavaonica nudi bogat izbor kataloga i knjiga, replika muzejskih predmeta, nakita, odjeće i modnih dodataka, igračaka, te potrepština za kuću – inspiriranih muzejskim fundusom, a suveniri su opremljeni pripadajućim certifikatima i originalnim pakiranjima. Osim u Kneževu dvoru, suvenirska ponuda dostupna je i na ulaznim pultovima Pomorskog i Etnografskog muzeja te u tvrđavi Revelin.

Muzejska prodavaonica Dubrovačkih muzeja

26.9.2016.