Dubrovački muzeji

 
Nova izložba u tvrđavi Imperijal povodom obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i osnutka Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik

„Dani za pamćenje – herojska obrana Grada 1991.“

Povodom obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i osnutka Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik, u ponedjeljak, 5. Prosinca, u 16 sati će u tvrđavi Imperijal na Srđu biti otvorena izložba „Dani za pamćenje – herojska obrana Grada 1991.“.

Cilj ovogodišnje izložbe je iznova upoznati širu, a posebno dubrovačku, javnost s bogatstvom prikupljene i obrađene muzejske građe i dokumentacije koja svjedoči o istaknutom mjestu koje dubrovački branitelji i građani, zahvaljujući pokazanom herojstvu i žrtvi, zauzimaju u Domovinskom ratu i stvaranju samostalne i slobodne Republike Hrvatske.

Dodatni poticaj za nastanak ove izložbe predstavljaju sustavni pokušaji zatiranja povijesnog pamćenja i istine o ovom zasigurno najvažnijem razdoblju u novijoj hrvatskoj povijesti. O njihovom postojanju i marginalizaciji branitelja i Domovinskog rata u cjelini najbolje svjedoči zanemarivanje i uporno prešućivanje nemjerljivog prinosa koji je Grad dao svojom uspješnom herojskom obranom od srpsko crnogorske agresije 1991. i 1992. godine.

Jednako tako, u potpunosti se zaboravlja do tada najveća uspješno izvedena napadna operacija Hrvatske vojske 1992., kojom je u cijelosti oslobođen prostor hrvatskog juga, kao i doprinos dubrovačkih branitelja u konačnoj pobjedi u Domovinskom ratu.

U prvoj tematskoj cjelini izložbe je kroz izvornu građu obrađena najteža faza višemjesečne herojske obrane Grada, od početka općeg agresorskog napada 1. listopada do 6. prosinca 1991.

Drugu tematsku cjelinu, cijeneći i važnost Dubrovnika kao tumača istine o pravednoj borbi hrvatskog naroda u široj međunarodnoj javnosti, čini dio dokumentacije sa suđenja zapovjednicima agresorske vojske pred haškim tribunalom za zločin počinjen granatiranjem Grada 6. prosinca 1991. godine.

U trećoj cjelini prisjećamo se veličanstvenog postrojavanja dubrovačkih branitelja iz 1991., povodom obilježavanja 20. obljetnice uspješne obrane Dubrovnika, 6. prosinca 2011., kada su, kao i Grad, po prvi put dobili dugo očekivano priznanje i kada im je uručena Povelja predsjednika Republike Hrvatske.

Ne manje važno, izložba je prigoda da s ponosom objavimo konačni završetak postupka osnivanja Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik, prvog takve vrste u Hrvatskoj, kao potvrde da Grad nikada neće zaboraviti svoje dane ponosa i slave.

Autori izložbe i postava izložbe su viši kustosi Varina Jurica Turk i Mišo Đuraš, a izložbu će otvoriti gradonačelnik Andro Vlahušić.

2.12.2016.