Dubrovački muzeji

 
Otvaranje izložbe povodom obilježavanja Dana Dubrovačkih branitelja

Donacije – temelj Muzeja Domovinskog rata

Povodom obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja, Muzej suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja organizira tematsku izložbu „Donacije – temelj Muzeja Domovinskog rata“, koja će biti otvorena u tvrđavi Imperijal na Srđu u petak, 5. prosinca u 16.30 sati.

Autori stručne koncepcije i likovnog postava su Varina Jurica Turk i Mišo Đuraš.

-Neprimjeren odnos društva prema Domovinskom ratu, praćen sustavnim zanemarivanjem i uništavanjem izvorne građe, kao prioritet u radu Muzeja nametnuo je njeno sveobuhvatno sakupljanje, a potom i sustavnu stručnu obradu i prezentaciju. Stoga je temeljni cilj ove izložbe što cjelovitije upoznati širu i stručnu javnost sa sadržajem svih muzejskih zbirki, koji je značajno obogaćen provedenim terenskim istraživanjima, a posebno brojnim donacijama branitelja i građana – kazala je voditeljica Muzeja suvremene povijesti Varina Jurica Turk.  

Iznimnu važnost za popunu muzejskog fundusa imala je akcija prikupljanja građe, koja je provedena u suradnji s Udrugom ZNG Dubrovnik 1991., u sklopu priprema za realizaciju sada već stalne izložbe „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.- 1995.“, a za čiju je uspješnu organizaciju Varini Jurica Turk dodijeljena posebna nagrada Hrvatskog muzejskog društva za 2008. godinu.

- Ispravnost planiranog strateškog i programskog razvoja, te potrebu okončanja postupka osnivanja Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik, na najbolji način potvrđuje sve veći interes javnosti za izložbe ovog Muzeja. Tako je do danas prostore u tvrđavi Imperijal razgledalo preko 300 tisuća domaćih i stranih posjetitelja, a od toga broja samo ove godine ostvareno je više od 67 tisuća posjeta – napomenula je V. Jurica Turk.

Izložbom „Donacije – temelj Muzeja Domovinskog rata“ će, uz pregledno izvješće o stanju zbirki, biti prezentirani i do sada nepoznati dijelovi građe iz pojedinih donacija, čije su proučavanje i obrada omogućili utvrđivanje novih povijesnih činjenica i stjecanje znanstveno utemeljenih spoznaja o događajima iz naše najnovije povijesti.

- Posjet izložbi i obilazak tvrđave Imperijal na Srđu, u danima kada smo ispunjeni poštovanjem prema dubrovačkim braniteljima, prigoda je i za preispitivanje dugogodišnjeg neodgovornog odnosa prema ovom simbolu herojske obrane Grada, konačne pobjede i slobode, te njegovoj budućnosti u svjetlu najavljenog skorog početka obnove.Uvjereni smo da je samo na ovaj način, svakodnevnim sustavnim stručnim i znanstvenim bavljenjem Domovinskim ratom, moguće sačuvati od zaborava pokazano herojstvo i žrtvu dubrovačkih branitelja i građana tijekom bezumne srpsko-crnogorske 1991. godine, a na temeljnim ljudskim vrijednostima, stvorenim u tom teškom i slavnom vremenu, zajednički graditi bolju budućnost – zaključila je V. Jurica Turk.

Svi zainteresirani građani moći će tvrđavu Imperijal posjetiti koristeći prijevoz žičarom, a cijenu povratne karte su Excelsa Nekretnine za 5. i 6. prosinca smanjili na 10 kuna. Radno vrijeme Žičare Dubrovnik je 5. prosinca, zbog otvaranja izložbe, produženo do 18 sati.

2.12.2014.