Dubrovački muzeji

 
Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Oluja pobjede i slobode u tvrđavi Imperijal na Srđu

Izložba „Oluja pobjede i slobode“, autora Varine Jurice Turk i Miša Đuraša, bit će otvorena u tvrđavi Imperijal na Srđu u srijedu, 5. kolovoza u 19 sati, povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Izložba predstavlja nastavak višegodišnje plodne suradnje Muzeja suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja i novinske kuće „Slobodna Dalmacija“ iz Splita, koja je i medijski pokrovitelj izložbe.

- U prostorima tvrđave Imperijal na Srđu, simbolu herojstva, žrtve i pobjede dubrovačkih branitelja i građana u Domovinskom ratu, okruženi ovom prigodom izloženim fotografijama vrhunskih hrvatskih ratnih fotoreportera, prisjetit ćemo se naših najvećih „dana ponosa i slave“ i na taj način proslaviti dvadesetu obljetnicu vojno redarstvene operacije „Oluja“. Riječ je o trećoj u nizu izložbi realiziranih u sklopu muzejskog projekta „Hrvatska ratna fotografija“ kojom smo nastavili sustavan rad na proučavanju, obradi i prezentaciji hrvatskih ratnih fotografija nastalih tijekom Domovinskog rata. Stoga je i otvorenje izložbe „Oluja pobjede i slobode“ prigoda da se još jednom s ponosom prisjetimo svih naših velikih pobjeda tijekom Domovinskog rata, a posebno operacije oslobađanja juga Hrvatske radi ogromnog doprinosa koji su iznova, nakon herojske obrane Grada 1991. godine, dali dubrovački branitelji, istaknula je voditeljica Muzeja suvremene povijesti Varina Jurica Turk.

Izložbu čine dvije kronološko tematske cjeline, koje sadrže više od 200 predmeta iz muzejskih zbirki i dokumentacije. Prva je u potpunosti posvećena „Oluji“, najvećoj oslobodilačkoj operaciji Hrvatske vojske – simbolu konačne pobjede nad agresorom i slobode stečene u Domovinskom ratu. Pored prikaza tijeka operacije „Oluja“ ova cjelina sadrži i kronološki pregled najvažnijih političkih događaja i vojnih operacija Hrvatske vojske i policije u završnoj fazi Domovinskog rata. Druga tematska cjelina posvećena je događanjima na dubrovačkom području za vrijeme trajanja „Oluje“ i neposredno nakon njenog pobjedonosnog okončanja. I ovaj put, u središtu našeg interesa ostala je fotografija kao medij i muzejski predmet. Stoga, o Oluji progovaraju i svjedoče isključivo  novo prikupljene novinske fotografije istaknutih hrvatskih ratnih fotoreportera Matka Biljka i Božidara Vukičevića, a o istodobnim događanjima na dubrovačkom području snimci Mila Kovača i Zvonimira Pandže.

Foto arhiv Slobodne Dalmacije predstavlja nezaobilazno vrelo podataka za sve istraživače koji se sustavno i stručno bave hrvatskom novijom poviješću i proučavanjem Domovinskog rata. Njegovo bogatstvo proizlazi iz činjenice da je Slobodna Dalmacija u vrijeme agresije na Republiku Hrvatsku bila jedan od najutjecajnijih i najtiražnijih nacionalnih dnevnika s dugom tradicijom izlaženja.

Obilje građe u arhivu koja se odnosi na dubrovačko područje tijekom srpsko crnogorske agresije i Domovinskog rata nastalo je zahvaljujući činjenici da je u Dubrovniku djelovalo najstarije i najveće dopisništvo Slobode Dalmacije. Usto je, u vrijeme potpune neprijateljske blokade Grada u Domovinskom ratu, upravo Slobodna Dalmacija bila jedini nacionalni dnevnik koji se, gotovo redovito brzim gliserima Odreda naoružanih brodova Dubrovnik, uspijevao probiti do svojih čitatelja.

-U vremenima o kojima svjedoče i fotografije iz ove monografije Slobodna Dalmacija i Dubrovnik iskovali su prijateljstvo koje se ne zaboravlja. Godine koje su uslijedile to prijateljstvo pretvorile su u ljubav, naša novina i Grad vole se javno jer se takva ljubav, prema takvom Gradu, i ne može tajiti i sakrivati. Naša novina, njeni vrsni fotoreporteri i ponajbolji novinari bili su dio teške i slavne priče u koju je, generacijama koje u tome nisu sudjelovale, teško i povjerovati. Kako da nam povjeruju da je novina, u nestašici svega i svačega, u skali vrijednosti dijelila tako visoko mjesto: uz kruh, vodu i „alat“ za obranu bili smo najtraženija „roba“ – zapisao je u katalogu izložbe predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije Miroslav Ivić.

Tijekom održavanja programa otvorenja, uz autore izložbe, glavnog urednika Slobodne Dalmacije Iva Bonkovića i izvršnu direktoricu Anu Kušetu, te fotografe Matka Biljka i Zvonimira Pandžu, nastupit će i Paola Dražić Zekić, koja će nas "vratiti" u vrijeme ratnih razaranja svojom pjesmom "Šetnja Stradunom", skladanom u Domovinskom ratu. Izložbu će otvoriti zamjenik gradonačelnika Grada Dubrovnika Željko Raguž.

3.8.2015.