Dubrovački muzeji

 
Pred brojnim posjetiteljima u žitnici Rupe

Otvorena izložba ''Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914. - 1918.''

Izložba ''Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914. – 1918.'' otvorena je u srijedu, 30. prosinca u žitnici Rupe, čime su se Dubrovački muzeji uključili u obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata.

Pred brojnim posjetiteljima  predstavljena je izvorna arhivska građa iz zbirki Dubrovačkih muzeja, Arhiva Dubrovačke Biskupije, Državnog arhiva u Dubrovniku i Znanstvene knjižnice Dubrovnik. Također, brojni dubrovački građani za ovu izložbu posudili su originalne fotografije, razglednice i dopisnice koje svjedoče o teškim prilikama tijekom rata u Dubrovniku i okolici.

- Moram naglasiti da se radi  o prvoj dosada realiziranoj izložbi o Dubrovniku u Prvom svjetskom ratu.  Zadatak nije bio nimalo lak, budući da ste s jedne strane suočeni s temom, koja je još uvijek poprilično neistražena i nedovoljno valorizirana u hrvatskoj historiografiji, a s druge s nedostatnosti muzejske građe koja bi je prezentirala. Međutim, dobrom suradnjom s drugim gradskim institucijama i zahvaljujući susretljivosti i spremnosti naših sugrađana da nam na raspolaganje stave svoje obiteljske uspomene i druge predmete vezane uz navedeno razdoblje građa je sakupljena i izložba uspješno realizirana – rekla je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

Autor izložbe, kustos TonkoMarunčić istaknuo je kako se građa za ovu izložbu sakupljala nešto manje od godinu dana.

- Kako je tema slabo istražena tako je bilo potrebno dosta vremena da se stekne dojam o tadašnjem Dubrovniku. Željezni Domobranac je centralna figura izložbe, ali tu su i mnogi osobni predmeti poput fotografija predaka, pisama iz zarobljeništva koji su srce ove izložbe jer predstavljaju nešto osobno, naspram arhivskih dokumenata koji izgledaju dosta kruto – naglasio je Marunčić.

Marin Ivanović, član Upravnog vijeća Dubrovačkih muzeja, imao je čast otvoriti izložbu te uz čestitke Tonku Marunčiću i Dubrovačkim muzejima naglasio da je izložba jedna temeljita i duboka priča za koju će trebati više dolazaka i vremena da se sve iščita, iz čega se vidi odličan posao svih koji su radili na pripremi izložbe.

Ovu nadasve zanimljivu izložbu, koja svjedoči o jednom teškom vremenu možete pogledati do konca veljače.

31.12.2015.