Dubrovački muzeji

 
U sklopu obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata

Otvorenje izložbe ''Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914. - 1918.''

‘’Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914. - 1918.’’ naziv je izložbe kustosa Dubrovačkih muzeja, Muzeja suvremene povijesti Tonka Marunčića koja će biti otvorena u srijedu, 30. prosinca u 12 sati u žitnici ‘’Rupe’’.

Izložbom ‘’Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914. – 1918‘’, Dubrovački muzeji uključili su se u obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata koje u razdoblju od 2014. do 2018. godine uključuje čitav niz projekata različitih europskih i svjetskih institucija.

Na izložbi će biti predstavljena izvorna arhivska građa iz zbirki Dubrovačkih muzeja, Arhiva Dubrovačke Biskupije i Državnog arhiva u Dubrovniku. Također, brojni dubrovački građani za ovu izložbu posudili su originalne fotografije, razglednice i dopisnice koje svjedoče o teškim prilikama tijekom rata u Dubrovniku i okolici.

Prvi svjetski rat, poznat pod imenom ‘’Veliki rat‘’ bio je prvi rat svjetskih razmjera. Procjenjuje se da je u tom ratu poginulo preko deset milijuna ljudi, a dvostruko više ih je ranjeno. Posljedice tog rata neizbježno su se osjetile i u Dubrovniku i njegovoj okolici, posebice zbog njegovog geopolitičkog položaja u Austro-Ugarskoj Monarhiji, pripadnici Centralnih sila koja je u rat pozvala sve podanike svoje višenacionalne države, a time i velik broj hrvatskih vojnika.

Osim ratnih opasnosti, stanovništvo dubrovačkog područja, kao i u cijeloj Monarhiji, suočilo se s nedostatkom osnovnih prehrambernih proizvoda, a u posljednjim godinama rata uz dizenteriju, malariju, tifus i sa ‘’španjolskom gripom’’ koja je zahvatila sve dobne skupine.

U to ratno doba, Dubrovnik se suočio i s velikim brojem izbjeglica iz crnogorskog primorja, sa zbrinjavanjem ranjenika i zarobljenika. Uvedene su brojne sigurnosne mjere koje su s vremenom bile sve brojnije i znatno ometale funkciniranje života grada i okolice. Stanovnici dubrovačkog područja sudjelovali su u brojnim humanitarnim akcijama za pomoć obiteljima poginulih vojnika, invalida i siročadi. U cijeloj Dubrovačkoj biskupiji provedena je zapljena crkvenih zvona, koja su pretaljena i korištena u vojnoj industriji.

I nekoliko godina nakon završetka na dubrovačkom su se području osjećale gospodarske i demografske posljedice rata, a kako je Prvi svjetski rat ostavio neizbrisiv trag na ovom području moći ćete otkriti do konca veljače, do kada izložba ostaje otvorena.

 

28.12.2015.