Fundus Dubrovačkih muzeja bogatiji za preko 150 predmeta!

20.3.2017.

Zahvaljujući otkupu dijela ostavštine obitelji Bona, vrijednom 190 tisuća kuna, fundus Dubrovačkih muzeja bogatiji je za preko 150 predmeta datiranih od 16. do početka 20. stoljeća! Najveći je dio predmeta otkupljen za zbirke Kulturno-povijesnoga muzeja, ali je manjim dijelom popunjen i fundus Etnografskoga muzeja.

Najvrjednija među otkupljenim predmetima svakako je zdjela od iskucanog srebra s kraja 16. stoljeća, koja je rad dubrovačkog zlatara, kao i srebreni pladanj s obiteljskim grbom Bona iz 19. stoljeća. Iznimno je vrijedno i 5 minijatura na platnu u zajedničkom okviru  s portretima nepoznatih muškaraca iz 17. stoljeća, 5 minijatura na bjelokosti s portretima nepoznatih žena s početka 19. stoljeća, kao i minijatura na limu s portretom jednog od admirala Ohmučevića iz 17. stoljeća u srebrenoj kutiji iz istog razdoblja te ulje na bakrenom limu s prikazom Gospe s Kristom iz 19. stoljeća. 

Među otkupljenom građom je i portret orebićkog pjesnika, bibliofila i kolekcionara Ivana Vicka Bizzara (1782-1883.), kao i njegovog prijatelja, splitskoga književnika Anđela Delmistra. Oba su zapravo minijature na bjelokosti s početka 19. stoljeća, koje su dio zbirke obitelji Bona vjerojatno zahvaljujući Mariji Bizzaro, koja je članicom obitelji postala udavši se za Edvarda Bonu 1849. godine.  Njoj je pripadala i kutija s 13 njenih pisama, listom sa ženidbenim sonetom iz 1849. te  knjižicom s pjesmama iz 1818. godine.

Fundus Kulturno-povijesnog muzeja je ovim vrijednim otkupom obogaćen i za bidermajer  i secesijski stolić, secesijski ormar sa zrcalom, dvije lepeze iz druge polovice i kraja 19. stoljeća, kao i za cijeli niz uporabnih predmeta s konca 19. stoljeća, koji su pripadali Ivani Bona: dva para cipela, dugačke bijele kožnate rukavice, vjenčić za mladenku te srebrenu torbicu s početka 20. stoljeća.

Komplet od 11 secesijskih čaša za vino s potpisom jednog od najcjenjenijih francuskih staklara Renéa Laliquea te četrdesetak predmeta za Zbirku fotografije i fotografskog materijala također su postali dio fundusa Kulturno-povijesnog muzeja.

Uz sve to, otkupljeno je i desetak predmeta za fundus Etnografskoga muzeja, uglavnom za Zbirku kućnog inventara i okućnice, a obitelj Bona je Dubrovačkim muzejima i darovala veliki broj predmeta, među kojima se ističe veliki broj keramičkih posuda, srebrenog pribora, 3 neobarokna naslonjača i jedna neobarokna stolica, komplet toaletnih posudica i katalog s uputama za uljepšavanje s početka 20. stoljeća, kao i uvijač za kosu te ručno ogledalo.

Bone su jedan od najstarijih i najznamenitijih dubrovačkih vlastelinskih rodova. Grana kojoj pripadaju Michel de Bona i nasljednici njegove pokojne  sestre Nicollete, a od kojih je i otkupljen dio obiteljske ostavštine, se u dubrovačkim dokumentima spominje početkom 15. stoljeća. Od tada do pada Dubrovačke Republike, sudjelovali su u njezinoj upravi kao knezovi i senatori, a bavili su se trgovinom i pomorstvom. Među njima je bio jedan biskup i pisac (Frano Jeronim, 1687.-1749.) i jedan pjesnik (Miho Marinov oko 1551. – 1617.). Nakon pada Dubrovačke Republike i odlaska Francuza, nova austrijska uprava im 1817. godine priznaje plemstvo.

Rodbinski su bili povezani s obiteljima Zuzzori i Bizzaro, pa su i neke umjetnine iz ostavštine obitelji pripadale tim rodovima. Obitelj postoji i danas, a prezime nosi Michel de Bona, sin Renea de Bone i unuk Iva (Gina) de Bone, koji živi u Parizu, dok u Rimu žive djeca njegove pokojne sestre Nicollete, Kim i Carlo.