Predavanje na temu „Talijanski doseljenici u Dubrovniku (1808. – 1918.)“

15.3.2019.

Dubrovački muzeji i Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku pripremili su novo predavanje na temu Talijanski doseljenici u Dubrovniku (1808.-1918.) 18. ožujka 2018. u 19 sati, u glazbenoj dvorani Kneževa dvora, a održat će ga dr.sc. Ariana Violić Koprivec.

U 19. stoljeću milijuni Europljana napustili su svoj dom u potrazi za boljim životom. Talijanska emigracija dio je te velike migracije suvremenog doba. Iseljavanje je važan fenomen u povijesti Apeninskog poluotoka, a migracije stanovništva, iako tradicionalno karakterizirane kao sezonske i privremene, krajem 19. stoljeća postaju trajne i konačne za mnoge Talijane.

Talijanska emigracija u 19. i početkom 20. stoljeća nije bila tipična kada je riječ o odredištu iseljavanja u usporedbi s emigracijom iz većine europskih zemalja koja je bila usmjerena prema prekooceanskim destinacijama. Znatan udio talijanskih iseljenika ostao je na europskom kontinentu preferirajući preseljenje u susjedne zemlje. Geografska blizina, gospodarski interesi, upućenost i pripadnost Dubrovnika zapadnom kulturnom nasljeđu odredili su višestoljetne veze Dubrovnika i Italije. Povezanost Dubrovnika s talijanskim gradovima seže daleko u prošlost. Stoga ne začuđuje da Talijani kontinuirano doseljavaju na dubrovačko područje tijekom 19. te početkom 20. stoljeća.

Koja su obilježja migracijskog toka s područja Italije, kakav je bio odnos zajednice prema doseljenicima te koje su karakteristike integracijskog procesa, neka su od pitanja na koja će se predavačica osvrnuti na  ovom predavanju.