Proslava tisućugodišnjice hrvatskog kraljevstva u Potomju na poluotoku Pelješcu

27.9.2020.

U sklopu proslave tisućugodišnjice hrvatskog kraljevstva (925.-1925.) u Hrvatskoj, prigodna obljetnica je obilježena 27. rujna 1925. i u Potomju na poluotoku Pelješcu.

Svečana sveta misa je najavljena jutarnjom zvonjavom i pucanjem iz maškula. Nakon mise je planiran blagoslov i svečano otkrivanje spomen-ploče, međutim, ceremonija je zbog nedostatka vremena odgođena za poslijepodne. U 15 sati ispred Hrvatske čitaonice mještani su se počeli prikupljati i krenuli su prema crkvi na popodnevni blagoslov. Povorka je zatim krenula do spomen-ploče gdje ju je blagoslovio župnik ove župe. Okupljenom narodu kratki govor je održao Miho Vuković, predsjednik ogranka HSS-a u Potomju, a narod je s oduševljenjem zapjevao “Lijepu našu” i “Oj Hrvati”. Nakon završetka svečanosti povorka se zaustavila ispred kuće studenta Rudimira Rottera, a on je s terase održao veliki govor o važnosti i značenju tisućugodišnjice hrvatskog kraljevstva. Narod ga je često prekidao poklicima: „Slava najvećem hrvatskom kralju!“, „Slava Tomislavu!“, „Živila hrvatska! i „Živio govornik!“. Nakon 18 sati oko mjesta i uz glavni put zapaljeni su krijesovi, a u 20.30 u prepunoj dvorani Hrvatske čitaonice su izvedena četiri recitala i jedna „šaljiva igra“. Zatim je počeo ples koji je trajao do kasno u noć.

Nepotpisani izvjestitelj s ove svečanosti u Potomju je napomenuo kako je nekoliko „radikalskih“ obitelji na ovaj svečani dan namjerno obavljalo svakidašnje poslove (gnječenje grožđa, pranje bačvi) namjeravajući tako umanjiti ovu veliku proslavu.

 

mr. sc. Tonko Marunčić, viši kustos Kulturno-povijesnog muzeja