Skriveno blago Makedonije - Ljepota koja ne poznaje granice

27.4.2020.

Izložba makedonskih narodnih nošnji i vezova "Skriveno blago Makedonije - ljepota koja ne poznaje granice" jedna je od pet izložbi iz fundusa Dubrovačkih muzeja planiranih u ovoj godini. Posebna vrijednost izložbe svakako je činjenica da je riječ o zajedničkom projektu Dubrovačkih muzeja i NU Zavoda i muzeja u Bitoli pokrenutog s ciljem osnaživanja međuinstitucionalnih i međunarodnih veza, s posebnim naglaskom na funduse koji otkrivaju zajedničku povijest u kojoj se lokalni akteri, u prvom redu žene, sustavno odlučuju za prikupljanje i njegovanje narodne kulture.

Na izložbi će biti prezentirane narodne nošnje i vezovi s područja Makedonije, koje je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, na svojim putovanjima u Makedoniju, sakupila učiteljica Jelka Miš. Ti su predmeti s ostatkom njezine zbirke koju je donirala, postali temelj za osnivanje Etnografskog muzeja u Dubrovniku.

Posebnu vrijednost ove zbirke čini 19 košulja za mladenke, čija je vrijednost početkom 20. stoljeća iznosila 4 tisuće Kruna, što je bila godišnja plaća pučke učiteljice. Nacionalno buđenje izraženo u prikupljanju, izradi i motivici predmeta s folklornim predznakom, uvođenje kućne industrije kojom se osnažio ekonomski položaj žena i osnivanje Etnografskog muzeja velika su postignuća ove skromne pučke učiteljice.

Izložbom se jednako tako želi istaknuti doprinos hrvatskih istraživača na prikupljanju, zaštiti i očuvanju nacionalne, ali podjednako i baštine ostalih naroda na području jugoistočne Europe. Veliki dio zbirke prikupila je učiteljica Jelka Miš (1875.-1956.), a dio su donirale i druge Dubrovkinje, okupljene u Narodnoj ženskoj zadruzi, koje su kroz djelovanje u udruzi iznosile mišljenje o političkim, kulturnim, socijalnim i ekonomskim pitanjima toga vremena.

 

Viša kustosica Branka Hajdić