Petak, 25. siječnja 2013. u Dubrovačkim muzejima

8.1.2013.

Predstavljanjem dviju edukativnih maskota Dubrovačkih muzeja, vlastelina Điva i sluškinje Pavle, u petak, 25. siječnja, u 18 sati u prizemlju žitnice „Rupe“ će započeti dubrovačka sedma po redu manifestacija Noć muzeja.

Noć muzeja se i ove godine odvija na četiri lokacije Dubrovačkih muzeja – u Kneževu dvoru, tvrđavama Revelin i sv. Ivan te žitnici Rupe te, uz stručna vodstva kroz stalne postave i povremene izložbe, uključuje brojna predavanja, radionice i igraonice, prezentacije, ali i glazbene predahe te prigodni domjenak i neformalno druženje.

Posebna atrakcija ovogodišnje Noći muzeja svakako je predstavljanje edukativnih maskota Dubrovačkih muzeja. Đivo i Pavle, koje će utjeloviti dubrovački glumci Edi Jertec i Gloria Šoletić, svatko sa svojom pričom, vode publiku kroz vrijeme. Redaju se segmenti iz vremeplova Republike, a publici ostaje procijeniti tko ne govori istinu. Sam tekst je prepun stvarnih događanja, crtica iz života povijesti zavičajne svakidašnjice, eksponata i prostorija u Dvoru, likova znamenitih Dubrovčana, etnografije, odgojnih pouka, šale i humora.

Bogati kulturno-edukativni program nastavlja se kostimiranim vodstvom kroz izložbu „Znameniti pomorci Dubrovačke Republike“ u Kneževu dvoru s Marojicom Bijelićem kao Mihom Pracatom, igrokazom za najmlađe o tom dubrovačkom moreplovcu koji će se, u suradnji s Brunovim knjigicama, odigrati u tvrđavi sv. Ivana, otvaranjem izložbe restaurirane kacige grčko-ilirskoga tipa iz fundusa Arheološkoga muzeja uz stručno vodstvo kustosice te predavanje o tijeku restauracije i konzervacije u Kneževu dvoru, nastupom klape Kaše, pričama iz prošlosti Grada, prezentacijom tijeka restauracije “hobotnice” s Baletinovoga sata, predavanjima o Domovinskom ratu te o Crnoj Gospi/Madoni i pomorstvu.

Sedma Noć muzeja završit će u žitnici Rupe gostovanjem glazbenice i etnologinje Lidije Bajuk te prigodnim domjenkom i izvlačenjem dobitnika već tradicionalne nagradne igre koju Muzeji organiziraju za Noć muzeja.

Tijekom održavanja Noći muzeja i ove će godine biti odobren poseban popust od 20 posto na sve suvenire Dubrovačkih muzeja.

PROGRAM

Žitnica Rupe
18.00 – 19.30 „Pavlin i Đivov vremeplov“, predstavljanje dviju edukativnih maskota Dubrovačkih muzeja uz pripovijedanje Jasne Held i radionicu za djecu
19.00 i 21.00 Vodstvo kroz stalni postav
22.00- 23.15 „Zlatna grana, multimedijalni etnografsko-glazbeni kolaž o mitsko-bajkovitim motivima u hrvatskoj usmenoj lirici“, gostovanje glazbenice i etnologinje Lidije Bajuk
23.15 Prigodni domjenak i izvlačenje dobitnika nagradne igre
   
Knežev dvor
18.00 i 19.15 Vodstvo kroz stalni postav
18.45 Kostimirano vodstvo kroz izložbu „Znameniti pomorci Dubrovačke Republike“ s Marojicom Bijelićem kao Mihom Pracatom
20.00 - 20.45 Izložba restaurirane kacige grčko-ilirskoga tipa iz fundusa Arheološkoga muzeja uz stručno vodstvo kustosice te predavanje o tijeku restauracije i konzervacije (viši konzervator-restaurator Dalibor Martinović iz Muzeja grada Šibenika).
21.00 Priče iz prošlosti Grada: Priča o nosiljci i Priča o kneževoj odori (pripovjedačica Jasna Held)
21.45 Powerpoint prezentacija tijeka restauracije “hobotnice” s Baletinovoga sata
22.30 Predavanje na temu Domovinskog rata
   
Tvrđava sv. Ivana
18.00 i 22.30 Vodstvo kroz stalni postav
19.30 - 20.00 Igrokaz za najmlađe o dubrovačkom moreplovcu Mihu Pracatu u suradnji s Brunovim Knjigicama
20.00 – 20.30 Nastup klape Kaše
21.00 Predavanje „Crna Gospa/Madona i pomorstvo“
   
Tvrđava Revelin
22.00 Vodstvo kroz dvije arheološke izložbe – „Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku“ i „Revelin: Arheološka istraživanja / Prostorni razvoj / Ljevaonica“

*20% popusta na sve suvenire Dubrovačkih muzeja