Rimski carski portret

26.6.2019.

Izložba „Rimski carski portret - na srebrnom novcu iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku“ bit će otvorena u petak, 28. lipnja 2019. godine u 12 sati u Kneževu dvoru.

Izložbom se javnosti se po prvi put prezentira dio zbirke koji je Dubrovačkim muzejima donirala gospođa Vinka Zorenč. Muzejima je donirano preko 500 komada antičkog novca a za izložbu je, zbog vrsnoće sačuvanosti i finoće detalja, izabrano 45 rimskih srebrnjaka - "denara".

Fokus u obradi građe stavljen je na prikaze portreta careva i članova njihovih obitelji, pri čemu su naglašene promjene umjetničkih tendencija izražavanja kroz stoljeća: od izrazitog realizma prvog stoljeća prije Krista sve do apstrahiranja i ikonizacije portreta sredinom 4 stoljeća.

Izložbom se želi potaknuti javnost na doniranje građe nadležnim muzejima, budući je to najbolji način valorizacije i očuvanje baštine.

Autor izložbe je kustos Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Darko Milošević, a likovni postav potpisuje studio Rašić+Vrabec. Izložba ostaje otvorena do 31. srpnja 2019.