Srebrnjak s likom rimske božice Salus kovan 223. godine

23.5.2020.

U Numizmatičkoj zbirci Arheološkog muzeja čuva se srebrnjak cara Aleksandra Severa, kovan 223 godine, na čijem se reversu nalazi lik rimske božice Salus, kćerke boga medicine Eskulapa ili Asklepija. Znak božice Salus bila je zmija koja se uvija oko štapa, motiv koji je i danas simbol medicinske struke. Salus je prema mitu bila zadužena za brigu oko svetih zmija, koje su bile ključni čimbenik u procesu izlječenja te se smatrala odgovornom za zdravlje i dobrobit kako pojedinaca, tako i čitavih nacija.

Božica Salus prikazana je kako opušteno sjedi na prijestolju, lijeva ruka prebačena joj je preko naslonjača dok u desnoj drži „pateru“ (posudu za prinošenje hrane pri ritualnim radnjama). Do nogu joj se nalazi oltar oko kojeg se izvija zmija koja jede iz „patere“.

Kako u starom Rimu novac nije služio samo kao platežno sredstvo, već i kao neka vrsta medijske platforme preko koje su vladari slali razne poruke ili iskazivali želje, carevi su božičin lik koristili kao zagovor u trenucima pogibelji i raznih opasnosti, kao što su primjerice zarazne bolesti, nestašice i slično.

Mogući razlog 'tiskanja' srebrnjaka s likom božice Salus možda se može tražiti u zagovoru za zdravlje Julije Meze, bake mladog cara, koja je tih godina i preminula.

U talijanskom jeziku se spomen na božicu Salus zadržao u svakodnevnom pozdravu „Salute“, koji znači i zdravlje, slično kao i kod pozdrava u slavenskim jezicima „Zdravo“, „Pozdrav“ te „Nazdravlje“.

 

Kustos Darko Milošević