Dubrovački muzeji

 
Na današnji dan 1678. u tamnici silistrijskog zatvora u Bugarskoj preminuo je poznati dubrovački diplomat, pravnik i pjesnik

U Zbirci slikarstva čuvaju se dva portreta Nikole Bunića

Na današnji dan 1678. u tamnici silistrijskog zatvora u Bugarskoj preminuo je Nikola Bunić.

Nikola Bunić (oko 1635. – 1678.), diplomat, pravnik i pjesnik, posvetio je život Dubrovačkoj Republici obavljajući najodgovornije funkcije. Tri puta je biran za kneza, a preživjevši Veliku trešnju 1667. godine djelovao je u spašavanju gradske imovine, obnovi grada i održavanju dobrih odnosa s Venecijom i Osmanskim Carstvom. Više je puta bio poklisar, a odlazak u posljednju diplomatsku misiju bio je za njega koban. Godine 1678. s Marinom Gučetićem je krenuo u Sarajevo kod bosanskog Ahmed-paše tražeći smanjenje harača. Ne pristajući na iznos kojeg je Porta ponudila, bačeni su u tamnicu silistrijskog zatvora u današnjoj Bugarskoj. Nakon dva mjeseca, 16. kolovoza 1678., Nikola Bunić je umro od bolesti i iscrpljenosti.

U Zbirci slikarstva Kulturno-povijesnog muzeja čuvaju se dva portreta Nikole Bunića. Jedan od njih, izložen u stalnom postavu, izrađen je 1678. godine uljem na platnu i djelo je nepoznatog slikara. Onaj kasniji, nastao po uzoru na izvornik, djelo je austrijskog slikara grofa Franza Schaffgotscha (1902. – 1942.)  koji je kratki dio života, između 1939. i 1942. godine, proveo na otoku Šipanu. Portret je nešto većih dimenzija od predloška te izrađen tehnikom ulja na drvu. Šipan povezuje oba portreta Nikole Bunića, kao i obitelj Selem iz Šipanske Luke koja ih je Muzeju darovala.

 

Viša kustosica Lucija Vuković

16.8.2021.