Dubrovački muzeji

 

Predstavljamo globus njemačkog kartografa Matthäusa Seuttera s početka 18. stoljeća

U Zbirci pomorskih i zemljopisnih karata i atlasa Pomorskog muzeja u Dubrovniku čuvaju se tri terestrička globusa, od kojih se posebno ističe globus njemačkog kartografa Matthäusa Seuttera s početka 18. stoljeća.

Na globusu je prikazan raspored kontinenata i oceana kakav je bio poznat u 17. stoljeću. Prikazana je i Australija, koju su već tada otkrili Nizozemci, i na njoj se nalazi natpis: »NOVA HOLLANDIA detecta 1644«. Antarktika je prikazana kao kontinent s obalom, no označena je kao »Terra Australis in Cognita«. Označen je Kineski zid, a u unutrašnjosti Afrike je mala kartuša u kojoj je opisan izvor rijeke Nila. Na kugli se nalaze dvije kartuše i ukupno šest ruža vjetrova. Prva kartuša u obliku svitka smještena je u južnom dijelu Tihog oceana, i u njoj su naslov i podatci o autoru: »GLOBUS TERRESTRIS juxta recentissimas observatio.et navigationes peritissimor Geograph[i] accuratissime delineat, cura et sumtibus MATTH [aei] SEUTTERI Chalcogr[aphi]: August[ae]«. Druga kartuša u obliku svitka smještena je u sjevernom dijelu Tihog oceana, i u njoj je Senekina izreka: »Hoc est illud punctum, quod inter tot Gentes ferro et Igne dividitur. Senie.«

Drveni obruč i stalak nisu originalni, nego ih je 1955. godine izradio Stijepo Osghian. Globus je Pomorskom muzeju u Dubrovniku darovao 1955. godine Petar Petrović.

 

Viša kustosica Ana Kaznačić Skurić

28.8.2021.