Viši kustos Dubrovačkih muzeja Domagoj Perkić izabran za potpredsjednika Hrvatskog arheološkog društva

19.10.2021.

Voditelj Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja viši kustos dr.sc. Domagoj Perkić, izabran je za potpredsjednika Hrvatskog arheološkog društva. Za novu – staru predsjednicu izabrana je dr. sc. Jacqueline Balen, a za drugog potpredsjednika dr. sc. Hrvoje Potrebica.

Izborna skupština društva održana je u sklopu godišnjeg znanstvenog skupa Hrvatskog arheološkog društva kojeg su, u sklopu proslave dvjestote godišnjice osnutka Arheološkog muzeja u Splitu i dvjestote godišnjice od početka sustavnih arheoloških istraživanja u Saloni, od 11. do 15. listopada u Solinu organizirali Hrvatsko arheološko društvo i Arheološki muzej u Splitu. Uz predsjedništvo, izabrani su i novi članovi Središnjeg odbora, a održana je i dodjela svečanih nagrada Hrvatskog arheološkog društva za 2019. godinu.

Tema znanstvenog skupa bila je Salona i njen teritorij u antici te u srednjem vijeku. Salona je, kao nekadašnji glavni grad rimske provincije Dalmacije, najveći antički arheološki lokalitet, ali je ujedno i jedan od najvažnijih srednjovjekovnih lokaliteta u Republici Hrvatskoj. Brojnim predavanjima nastojala se rasvijetliti uloga Salone kao glavnog administrativnog, trgovačkog i političkog središta, koji je povezivao civilizacije nastale na obalama Sredozemnog mora i one u unutrašnjosti Europe.

Također, u sklopu skupa upriličeno je otvaranje triju izložbi u Splitu i Solinu: “VIS-À-VIS 200“, autora: Borisa Čarga, Maje Bonačić Mandinić i Jelene Jovanović, “U temeljima hrvatske arheologije“ autora Arsena Duplančića i “Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. stoljeća u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića” autora: Martine Dubolnić Glavan, Roberta Maršića i Majde Dadić.