Dubrovački muzeji

 

Ogrlica od sedam staklenih zrna iz fundusa Arheološkog muzeja

Ogrlice su najčešći ukrasni predmeti još od pretpovijesti, a nizale su se od zrna različitih materijala, oblika i veličina, ovisno o maštovitosti i bogatstvu pojedinca. Najraširenije su bile perle od zelenog i plavog stakla.

Predstavljamo ogrlicu od sedam staklenih zrna raznih oblika iz fundusa antičke zbirke Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja.

Ogrlica  je vjerojatno samo ostatak nekadašnje cjeline. Zrna su trokutastog, listolikog izduljenog i okruglog oblika s perforacijom po sredini. Staklo je prozirno u nijansama žute i žućkasto-zelenkaste boje. Najsličnija su onima na japodskoj ogrlici iz Prozora, iz kasnoga 1. stoljeća prije Krista. Dosta takvih pojedinačnih zrna žućkaste i žućkasto-zelenkaste boje potječu iz japodske ranorimske nekropole u Ribiću, iz posljednjih desetljeća prije Krista i početkom 1. stoljeća, kada to područje dolazi pod rimsku vlast. Romanizacija je donijela promjene u načinu pokapanja i u grobnim prilozima. Smanjuje se broj perla, kojih je prije bilo prosječno od desetak do stotinu, povećava se udjel staklenih perla u odnosu na jantarne, a u siromašnijim grobovima katkad je tek nekoliko perla, najčešće staklenih, bilo jedini prilog.

 

Viša kustosica Liljana Kovačić

12.9.2021.