Dubrovački muzeji

 

Edukacija

Zavičajni muzeji i zbirke imaju veliku ulogu u odgoju i obrazovanju posjetitelja, jer živom građom podatnom za korištenje u nastavi pozitivno utječu na spoznaju, razvijanje pozitivnih vrijednosti i stavova.

Zbog bogatstva i raznolikosti muzejske građe, Dubrovački muzeji pružaju neiscrpne mogućnosti učenja i upoznavanja nacionalne povijesti, osobito kulturne i povijesne baštine kako Dubrovačke Republike tako i povijesti svakodnevnice, tradicijskih vrednota i suvremene povijesti.

U Dubrovačkim muzejima kontinuirano se provodi edukativna djelatnost tijekom cijelog trajanja nastavne godine. Usmjerena je prema različitim društvenim i dobnim skupinama te se sastoji od edukativnih stručnih vodstava kroz muzejske postave, predavanja, radionica, te posebno osmišljenih projekata, kao i osmišljavanja i izrade didaktičkih materijala i pomagala u muzejskoj pedagogiji.

Edukativna djelatnost se ne izvodi samo u muzejskim prostorima, već i kao terenska nastava s ciljem usvajanja znanja povijesti Dubrovačke Republike.