Dubrovački muzeji

 

Ranosrednjovjekovna zbirka

Voditeljica zbirke:
Ivona Michl, viša kustosica
e-mail: ivona.michl@dumus.hr

Najveći dio ove zbirke su kameni spomenici koji su nekada pripadali interijeru brojnih benediktinskih crkava u Dubrovniku i njegovoj okolici. Čine ih dijelovi crkvenog namještaja i arhitektonske plastike predromaničkoga i ranoromaničkog sloga a datirani su od 8. do 12. stoljeća. Ukrašeni su najčešće karakterističnim pleternim kompozicijama i geometrijsko biljnim motivima u plitkom reljefu, a samo su rijetki s latinskim natpisima koji se, s obzirom na umetnuta slova grčkog alfabeta, datiraju u 9. stoljeće i odaju utjecaj Bizanta. U Dubrovniku je djelovala kvalitetna klesarska škola s radionicama i vrsnim majstorima klesarima.

Najbrojniji i najkvalitetniji su nalazi iz crkve sv. Petra Velikog iz istoimenoga seksterija. Najreprezentativniji dio fundusa može se razgledati na privremenoj izložbi 'Ranosrednjovjekovna skulptura' u tvrđavi Revelinu.  U zbirci su još i dijelovi  nakita i crkvenog pribora.

U okviru projekta 'Hrvati Crvene Hrvatske, korijeni, pokrštavanje i življenje do kraja srednjega vijeka', upriličene su dvije izložbe: 'Konavle – srednjovjekovna groblja' i  'Arheološka baština Župe dubrovačke', na kojima su prvi put javnosti predstavljeni konavoski i novopronađeni župski glagoljični zapisi iz 11. stoljeća.