Dubrovački muzeji

 

Svečano otvaranje IX. šahovske olimpijade u Dubrovniku

Svečano otvaranje „IX. šahovske olimpijade“ u Dubrovniku održano je na današnji dan, 19. kolovoza 1950. godine na terasi Umjetničke galerije Dubrovnik. U prvom redu sjedali su ministar Rodoljub Čolaković (predstavnik Vlade FNRJ), Folke Rogard (predsjednik Međunarodne šahovske federacije – FIDE), Ivan Šuljak (predsjednik Gradskog narodnog odbora Dubrovnika), Hans Kmoch (zamjenik glavnog suca) sa suprugom te brojni drugi ministri Vlade FNRJ, kao i  predstavnici javnog i kulturnog života.

Uz spomenute, na otvaranju su govorili i Ljuban Jakše, predsjednik Šahovskog saveza Jugoslavije, a u ime šahista bivši prvak svijeta Max Euwe, koji je zahvalio domaćinima na srdačnom prijemu, a za vrijeme olimpijade obećao je sportsku borbu.

Također, na otvaranju olimpijade oko terase bili su smješteni brojni građani i ljubitelji šaha, a uz rub prema moru bile su postavljene zastave šesnaest reprezentacija sudionica olimpijade.

Prostor Umjetničke galerije za ovu priliku se nije posebno uređivao pa su na zidovima dvorana ostala brojna umjetnička djela iz stalnog postava te su izrađeni novi šahovski stolovi i figure. U srednjoj, najvećoj dvorani, bilo je raspoređeno šesnaest, a u sljedeće dvije manje još osam šahovskih stolova. Zbog velike vrućine, od drugog kola do kraja olimpijade, šahovski mečevi raspoređeni su u druge dvorane te u prizemlje, dok su se neke partije igrale i na samoj terasi.

Sljedećih dvadesetak dana svoje šahovsko umijeće je pokazalo šesnaest reprezentacija. a najuspješnija je bila ekipa Jugoslavije. Drugo je mjesto zauzela Argentina, a treće Zapadna Njemačka.

 

Viši kustos mr. sc. Tonko Marunčić 

19.8.2021.