Dubrovački muzeji

 

Zbirka dokumenata

Voditelj zbirke:
mr. sc. Tonko Marunčić, viši kustos
e-mail:tonko.maruncic@dumus.hr

Zbirka dokumenata sadržava raznoliku građu, koja obuhvaća razdoblje od druge polovine 18. stoljeća do 60-ih godina 20. stoljeća. U Zbirci se nalaze isprave iz doba Dubrovačke Republike, dokumenti iz doba Austro-Ugarske Monarhije, arhivi raznih kulturnih društava koja su djelovala između dva svjetska rata (Društva "Dub", Hrvatskog akademskog kluba, Pjevačkog društvo "Gundulić" i drugih) te građanskih udruga, koji pružaju uvid u tadašnji društveni, kulturni i umjetnički život Dubrovnika.

Zbirci također pripada velik broj stranačkih, kazališnih i filmskih plakata, formulara, javnih objava (letci, oglasi, promidžbeni materijal), osobnih i putnih isprava, pisama i povelja.

U zbirci se čuvaju i rukopisi glazbenih partitura renomiranih talijanskih skladatelja iz druge polovine 18. i početka 19. stoljeća, kao što su Domenico Cimarosa, Nicola A. Zingarelli, Giovanni Paisiello, Sebastiano Nasolini, Giuseppe Gazzaniga, Lorenzo Baini i drugi te „Knjiga posjetitelja otoka Lokruma“ iz 19. stoljeća u kojoj se, uz brojna poznata i potpisana imena, nalazi i crtež benediktinskog samostana na tom otoku čiji je autor slovenski slikar Antun Perko.

U Zbirci je evidentirano oko 30.000 predmeta, kojima predstoji cjelovita stručna obrada.