Dubrovački muzeji

 

Zbirka grafika

Voditeljica zbirke:
Lucija Vuković, viša kustosica
e-mail: lucija.vukovic@dumus.hr

Zbirka grafika ima oko tisuću dvjesto listova, koji su datirani od 16. do početka 20. stoljeća. Uradci su nastali u radionicama poznatih autora, uz pomoć inventora, rezača i tiskara. Dio njih rađen je prema djelima slavnim slikara poput Raffaella, Michelangela, Dürera, Mantegne, Andrea del Sarta, a dio su samostalna grafička djela.

Zbirka sadržava i nekoliko opširnih albuma bakroreza s početka 18. stoljeća, brojne pojedinačne bakroreze, bakropise i drvoreze, koje su urezivali i tiskali pretežno talijanski grafičari. Tu je i nekoliko veduta i prikaza Dubrovnika izrađenih u Coronellievoj i Merianovoj radionici, uz bakropise i litografije nastale u radionicama dubrovačkih grafičara Petra Mančuna, koji je djelovao u Rimu, pa oca i sina Martecchinija, koji su svoje uradke tiskali u Dubrovniku.

U stalnom postavu izloženo je petnaest crteža znamenitih Dubrovčana, koje je portretirao Petar Frano Martecchini kao predloške litografijama otisnutima u albumu Galleria di Ragusei illustri, 1841. godine.