Dubrovački muzeji

 

Zbirka metala

Voditeljica zbirke:
Ljiljana Ivušić, muzejska savjetnica
e-mail: ljiljana.ivusic@dumus.hr

Zbirka sadržava više od pet stotina vrijednih predmeta koji vremenski obuhvaćaju vrijeme od 17. do početka 20. stoljeća, točnije razdoblje od baroka do secesije. Predmeti su izrađeni od plemenitih i neplemenitih metala (zlata, srebra, bronce, željeza, mjedi i sl.).

Dubrovnik je bio jedno od najpoznatijih središta zlatarstva u Hrvatskoj, i taj se umjetnički obrt njegovao od 13. sve do sredine 20. stoljeća. Cijelo to vrijeme zlatari su na svoje rukotvorine stavljali stari i cijenjeni žig Dubrovačke Republike: glavu sv. Vlaha s mitrom. Upravo predmeti s utisnutim žigom Dubrovačke Republike i žigovima dubrovačkih zlatara ovu zbirku čine vrijednom i zanimljivom.

Svojom raznolikošću oblika i namjene, predmeti iz Zbirke metala upućuju na činjenicu da je pučanstvo Dubrovnika išlo ukorak s tadašnjom Europom. Predmeti su većinom poklonjeni i otkupljeni. Njihovo podrijetlo povezano je s Dubrovnikom, ali i za uvoz iz susjednih europskih zemalja, većinom iz Italije i Austrije, a nešto manje iz Francuske, Španjolske i Rusije. To su predmeti iz svakidašnjeg života, uporabne ili ukrasne namjene (pribori za jelo, posuđe, svijećnjaci, votivne pločice, kase, brave i ključevi), koji su, najvećim dijelom, prezentirani u okviru stalnog postava.

U fundusu ove zbirke nalazi se i nakit dubrovačkog zlatara Antuna Linardovića i zlatarski alat njegove radionice.