• Povećaj font
 • Smanji font
 • Promijeni kontrast
 • Sivi tonovi
 • Promijeni vrstu slova
 • Vrati izvorno
 • Povećaj font
 • Smanji font
 • Promijeni kontrast
 • Sivi tonovi
 • Promijeni vrstu slova
 • Vrati izvorno

Kako Vam možemo pomoći?
Zbirka namještaja

Voditeljica zbirke:
Viktorija Žuvela, kustosica 
e-mail: viktorija.zuvela@dumus.hr

Zbirka namještaja sadržava više od šest stotina predmeta profane namjene, nastalih u vremenskom rasponu od 17. do početka 20. stoljeća. Svojim je najreprezentativnijim dijelom predstavljena u okviru stalnog postava Kulturno-povijesnog muzeja u Kneževu dvoru, s kojim nije izravno povezana jer je povijesni inventar prve dubrovačke palače tijekom stoljeća stradavao ili je bio otuđivan.

Prvi i najbitniji fond ove zbirke prikupljen je neposredno nakon Drugoga svjetskog rata iz starih dubrovačkih palača, ljetnikovaca i gradskih kuća, nakon čega se ona nastavila sukcesivno popunjavati novim artefaktima.

Iako, zbog povijesnih prilika Grada i karaktera materijala od kojega je namještaj napravljen, pruža tek ograničenu sliku dubrovačkih interijera u kojima se živjelo stoljećima, zbirka, ipak, uvjerljivo govori o relativno visokoj kulturi stanovanja patricijskog sloja i bogatoga građanstva, koji su se povodili za općom modom vremena i predmete su nabavljali u europskim središtima.

Velikim dijelom, Zbirku namještaja čine proizvodi  južnotalijanskih, venecijanskih i ligurskih radionica s kraja 17. i iz 18. stoljeća, rađeni metodama pozlaćivanja i pitoresknim tehnikama venecijanskog rokokoa, uz primjerke izvedene intarzijom i raznovrsnim furnirom. Zastupljena su i područja europske, i to srednjoeuropske proizvodnje pa tako i iz Hrvatske, posebno u primjercima iz 19. stoljeća.

Posebno mjesto u ovoj zbirci zauzima skupina obojenog namještaja iz 18. stoljeća rađenoga venecijanskom ukrasnom tehnikom lacca povera, koja je jeftinija varijanta venecijanskih lacca, zastupljenih u fundusu s nekoliko primjeraka, među kojima se izdvaja konzolni stol s cvjetnim oslikom. Vrijedni su isticanja i pozlaćeni konzolni stolovi talijanskoga baroka, kao i primjerci sjevernotalijanskih intarziranih komoda s florealnom dekoracijom s konca 17. stoljeća. Komoda tipa Maggiolini s elegantnim intarzijama iz kraja 18. stoljeća i garniture za sjedenje s obilježjima stila Luja XVI. istaknuti su primjerci klasicističkog stila u zbirci.

Iznimna je dragocjenost ovoga fundusa raskošni kabinetski ormarić na pozlaćenom postolju, ukrašen mitološkim motivima na staklu, oslikanima temperom – rad napuljske radionice Luce Giordana s kraja 17. stoljeća.

Zaseban segment unutar ove zbirke čini kolekcija od šest nosiljka iz l8. stoljeća, talijanske provenijencije, urešenih slikarijama na drvu i rezbarijom u pozlati, kojih grbovi potvrđuju pripadnost dubrovačkim vlastelinskim obiteljima.

Veliki dio fundusa Zbirke namještaja, više od 200 predmeta, čini namještaj 19. stoljeća, gdje prevladavaju primjerci s bidermajerskim i historicističkim stilskim obilježjima.

Kabinetski ormarić

radionica Luke Giordana
Napulj, kraj 17. st.
ebanovina; drvo, rezbareno i pozlaćeno, ebonizirano; kornjačevina; mjed, pozlaćena; tempera na staklu
DUM KPM  32/P

Nosiljka

Napulj (?), 18. st.
drvo, rezbareno i pozlaćeno, oslikano; koža; unutrašnjost: svila, baršun
DUM KPM 327/P

Postanite naš korisnik!

Budite u tijeku s događanjima i novostima u muzeju.