Dubrovački muzeji

 

Zbirka oružja

Voditeljica zbirke:
Marina Filipović, viša kustosica
e-mail: marina.filipovic@dumus.hr
 

U sklopu ove zbirke se čuva stotinu osamdeset i jedan primjerak oružja i opreme što su tijekom stoljeća bili u uporabi na području Dubrovačke Republike. Iako su se i u Dubrovniku proizvodile mnoge vrste oružja (pri čemu je najpoznatije djelovanje Ivana Rabljanina, ljevača zvona i topova), u kriznim su se vremenima pojačavale pripreme za obranu od mogućih napada i nabavljale su se veće količine oružja iz inozemstva. Zbog toga najveći dio ove zbirke čini oružje uvezeno iz Italije i tursko, nabavljano iz balkanskih radionica u 18. i 19. stoljeću a najzastupljenije je hladno i vatreno (navalno) oružje.

Osim toga, u njoj se nalazi i oružje iz vojničkoga arsenala Habsburške Monarhije (19. i početak 20. stoljeća) te, u manjoj mjeri, iz vremena Kraljevine SHS (Jugoslavije). Zbirka pruža vrijedne podatke o vještini ratovanja i tehnološkom razvoju sredine u kojoj je oružje proizvedeno, a pojedini primjerci svjedoče i o visokim dostignućima umjetničkog obrta.  

U okviru stalnog postava tematski se obrađuje povijest proizvodnje oružja u Dubrovniku i obrambeni sustav Dubrovačke Republike, u sklopu čega su izloženi najvrjedniji primjerci oružja iz muzejske zbirke povezani s tim razdobljem.