Dubrovački muzeji

 

Zbirka razglednica

Voditelj zbirke:
Dino Lokas, kustos
e-mail:dino.lokas@dumus.hr
 

Zbirka obuhvaća tisuću četiristo sedamdeset osam starih razglednica Dubrovnika i okolice (teritorij nekadašnje Dubrovačke Republike) nastalih od kraja 19. stoljeća do najnovijega vremena. Posebno se ističe nekoliko iznimno vrijednih i rijetkih primjeraka najstarijih poznatih razglednica Dubrovnika, izrađenih u tehnici litografije (kromolitografije) i svjetlotiska (fototipije). Zastupljene su razglednice gotovo svih najvažnijih dubrovačkih nakladnika (Weiss, braća Nikoletić, Tošović, Kulišić, Bogišić, Damiani i dr.), kao i vrlo kvalitetni primjerci, što su ih izdavali poznati međunarodni nakladnici osobito u prvim desetljećima 20. stoljeća, od kada se Dubrovnik ubrzano razvija kao turističko odredište.


S obzirom na raznovrsnost motiva i vremenski obuhvat, ova zbirka ima iznimnu važnost za dokumentiranje ubrzanih urbanističkih promjena u Dubrovniku i njegovoj okolici.

Zbirka je otvorena i u stalnom je porastu temeljem donacija i otkupa, koji se obavljaju prema kriterijima teritorijalne pripadnosti, kolekcionarske vrijednosti i zastupljenosti motiva, te svojeg značenja za dokumentiranje ubrzanih urbanističkih promjena.