Dubrovački muzeji

 

Zbirka slikarstva

Voditeljica zbirke:
Lucija Vuković, viša kustosica
e-mail: lucija.vukovic@dumus.hr
 

Zbirka slikarstva posjeduje  više od tristo četrdeset djela starih majstora, nastalih u razdoblju od konca 15. do druge polovice 19. stoljeća. Među njima posebno mjesto zauzima manja skupina slika iz u radionica istaknutih dalmatinskih i dubrovačkih majstora 15. i 16. stoljeća. Jedno je takvo djelo Bogorodičin poliptih, izrađen u radionici Blaža Jurjeva Trogiranina, u duhu kasnoga venecijanskog trecenta.

U stalnom postavu Muzeja izložena su i djela Lovre Dobričevića Sv. Vlaho i Mihajla Hamzića Krštenje Kristovo, obojice školovanih u Italiji, oni po povratu u Dubrovnik otvaraju svoje radionice, stvarajući osebujan stil koji povezuje nove renesansne težnje s načelima kasnogotičkoga slikarstva.

Iz istoga su  razdoblja i djela stranih, mahom talijanskih slikara, poput Vicenza Catene Djevojka i flautist, Parisa Bordonea Venera i Adonis uz poneko djelo srednjoeuropskih majstora.

Većina slika iz 17. i 18. stoljeća nastala je također u Italiji, uz nekoliko iznimaka francuske njemačke i dubrovačke provenijencije.

Zbirka ima i više od 100 portreta Dubrovčana, istaknutih znanstvenika, pisaca i političara (Bošković, Gradi, Ghetaldi, Gondola, Bona, Caboga, Bassegli), kojima su autori manje poznati ili anonimni slikari.