Dubrovački muzeji

 

Zbirka stakla

Voditeljica zbirke:
Marina Filipović, viša kustosica
e-mail: marina.filipovic@dumus.hr

Zbirka stakla sastoji se od stotinu trideset predmeta. Iako brojem nevelika, sadržava više predmeta koji su iznimno vrijedni zbog načina izradbe ili obrade predmeta, ili zbog vremena njihova nastanka. Najveći ih broj potječe iz austrijskih i čeških radionica, od kojih treba izdvojiti S. Reich & Comp. iz Beča, J. Schreiber & Neffen iz Karlsbada i Loetz Witwe iz Klostermühla. Muranske i hrvatske radionice zastupljene su s tek nekoliko primjeraka.

Po broju predmeta stolno je posuđe najbrojnije u cijeloj zbirci, osobito čaše i boce za piće. Najstariji predmet iz ove zbirke je boca od puhanog stakla iz 15. ili 16. stoljeća koja je nastala u dubrovačkoj radionici a pripadala je obitelji pl. Saraca o čemu svjedoči i natpis.

Od predmeta iznimnih po načinu obrade i ukrašavanja površine ističu se vaza od prozirna bezbojnog stakla iz 1880-ih godina (S. Reich & Comp.) ukrašena zahtjevnim tehnikama brušenja i graviranja, pokal od rubincrvenog stakla iz druge polovice 19. stoljeća (nepoznati češki majstor) koji je urešen brušenjem i boca za piće od bezbojna prozirnog stakla iz 1880-ih godina (S. Reich & Comp.), obrađena brušenjem i graviranjem.