Dubrovački muzeji

 

Zbirka varia

Voditeljica zbirke:
Lucija Vuković, viša kustosica
e-mail: lucija.vukovic@dumus.hr
 

Najznačajniji predmeti u zbirci su dva renesansna brončana kipa-automata, tzv. Zelenci, koji su izbijali ure na gradskome zvoniku, izliveni oko 1478., najvjerojatnije u dubrovačkoj radionici Michela di Giovannija iz Fiesola.

Posebno mjesto u zbirci zauzima još nekoliko skulpturalnih djela nastalih u domaćim radionicama. To su kameni kip sv. Vlaha, djelo Ivana Duknovića iz 1503.,  glava dječaka s bifore Kneževa dvora iz 15. stoljeća, majstora  Jurja Dalmatica, te dva reljefa sa sv. Jeronimom, nastala u radionici Nikole Firentinca i Andrije Alešija u istom razdoblju.

Najveći dio zbirke čini šezdesetak satova izrađenih od 17. do početka 20. stoljeća, ali je u njezinu sastavu i manji broj glazbala proizvedenih koncem 18. i u 19. stoljeću, uz nekoliko raspela nastalih u razdoblju od 16. do 19. stoljeća. Ove su umjetnine većinom stranoga podrijetla.

U stalnom postavu izložen je veći broj satova, Walterov fortepijano i nekoliko skulptura među kojima su Zelenci i kip sv. Vlaha s portala Kneževa dvora.