Dubrovački muzeji

 
19.10.2021.

Viši kustos Dubrovačkih muzeja Domagoj Perkić izabran za potpredsjednika Hrvatskog arheološkog društva

Voditelj Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja viši kustos dr.sc. Domagoj Perkić, izabran je za potpredsjednika Hrvatskog arheološkog društva. Za novu – staru predsjednicu izabrana je dr. sc. Jacqueline Balen, a za drugog potpredsjednika dr. sc. Hrvoje Potrebica.

16.9.2021.

Kozmetički štapić iz fundusa Arheološkog muzeja

Među staklenom građom iz fundusa antičke zbirke Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja, nalazi se i netipični instrument, za koji u dostupnoj literaturi nisu nađene izravne analogije, ali mu se može dati funkcija kozmetičkog štapića. Potječe iz Salone, koja je dala dosta različito oblikovanih staklenih štapića za različite namjene. 

12.9.2021.

Ogrlica od sedam staklenih zrna iz fundusa Arheološkog muzeja

Ogrlice su najčešći ukrasni predmeti još od pretpovijesti, a nizale su se od zrna različitih materijala, oblika i veličina, ovisno o maštovitosti i bogatstvu pojedinca. Najraširenije su bile perle od zelenog i plavog stakla. Predstavljamo ogrlicu od sedam staklenih zrna raznih oblika iz fundusa antičke zbirke Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja.

10.9.2021.

Srebrnjak ili denar prvog rimskog cara Augusta

U Numizmatičkoj zbirci Arheološkog muzeja, među ostalim bogatim nalazima, čuva se srebrnjak ili denar prvog rimskog cara Augusta. Novac je kovan između 19.-18. g. pr. Kr., vjerojatno u kovnici Zaragoze ili kako su je Rimljani zvali „Caesaraugusta“ . Ovaj se primjerak po aversu ne razlikuje od ostalog novca tog razdoblja, a ono što ga čini drugačijim jest poleđina ili revers gdje nailazimo na vrlo zanimljiv motiv zvijezde repatice zvane Cezarova zvijezda, „Sidus Iulium“ ili „Caesaris Astrum“. 

2.8.2021.

Dr.sc. Domagoj Perkić novi je voditelj Arheološkog muzeja

Novi voditelj Arheološkog muzeja je viši kustos dr.sc. Domagoj Perkić

15.7.2021.

Otvorena izložba „Motivi na stećcima dubrovačkog područja“ autora dr.sc. Domagoja Perkića

U organizaciji Dubrovačke baštine i Dubrovačkih muzeja, izložba „Motivi na stećcima dubrovačkog područja“ autora višeg kustosa Arheološkog muzeja dr.sc. Domagoja Perkića otvorena je u srijedu, 14. srpnja 2021. u četvrtoj lađi Lazareta. 

← Starije