• Povećaj font
 • Smanji font
 • Promijeni kontrast
 • Sivi tonovi
 • Promijeni vrstu slova
 • Vrati izvorno
 • Povećaj font
 • Smanji font
 • Promijeni kontrast
 • Sivi tonovi
 • Promijeni vrstu slova
 • Vrati izvorno

Kako Vam možemo pomoći?

U žitnici „Rupe“ predstavljeni jedinstveni primjerci tradicijskog ruha!

22.11.2023.

Izložba Dubrovačkih muzeja „Čarolija tekstila – Tradicijsko ruho iz fundusa Etnografskog muzeja: materijali, alati i tehnike izrade“ otvorena je u utorak, 21. studenoga 2023. u Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe“.Izložba je nastala u koautorstvu viših kustosa Dubrovačkih muzeja Branke Hajdić, Ivice Kipre i Barbare Margaretić. Široj javnosti izložbom je predstavljen bogat i do sada nepoznat dio fundusa s brojnim i jedinstvenim primjercima tradicijskog ruha i rukotvorstva s područja Hrvatske i jugoistočne Europe, s čime se dubrovački Etnografski muzej stavlja „uz bok“ mnogim europskim muzejima koji u svojim fundusima i zbirkama čuvaju predmete iz kulturne baštine čovječanstva.

„Iznimna mi je čast i zadovoljstvo kao voditelju Etnografskog muzeja, ali i kao jednom od koautora izložbe predstaviti dubrovačkoj i široj javnosti jedan zaista bogat i respektabilan fundus naše ustanove, koji čuva raritetne primjerke narodnog ruha iz Hrvatske, ali i okolnih zemalja.  Ovo je zapravo prva izložba ovako širokog obuhvata koja uključuje nas troje kolega kustosa istog muzeja na zajedničkoj temi. S obzirom na to da vodim Zbirke tradicijskog gospodarstva i rukotvorstva, moj zadatak bio je obraditi tekstilne alatke, naprave, tehnologiju obrade i proizvodnje tekstila kao i različite tkalačke i druge tehnike, dakle sve ono što prethodi samom materijalu koji potom postaje dio narodnog ruha. S obzirom da je to počelo svega, taj segment zastupljen je u središtu i oko njega i iz njega se pletu sve druge priče. Uz to predstavili smo i dio duhovne baštine koji reflektira dublja značenja naoko običnih utilitarnih predmeta. Na izložbi je izloženo 120 muzejskih predmeta iz područja tradicijskog tekstilnog gospodarstva,  rukotvorstva i obrta, izrađenih u drvu, kao i dio tekstila tj. posoblja i torbi  iz kontinentalne Hrvatske i jugoistočne Europe. Iza ove izložbe stoji velik rad i trud te pozivam sve naše sugrađane da dođu vidjeti svo bogatstvo s kojim se Grad može podičiti.“ istaknuo je Ivica Kipre.

„Na izložbi su predstavljeni i jedinstveni primjerci tradicijskog ruha s područja sjeverozapadne i središnje Hrvatske, Slavonije i Baranje te zaleđa sjeverne Dalmacije, koji su se oblikovali pod utjecajima panonskoga i dinarskoga kulturnog areala u razdoblju od druge polovine 19. do prve polovine 20. stoljeća i dio su Zbirke narodnih nošnji i vezova Hrvatske. Najsvečaniji primjerci tradicijskog ruha iz dubrovačkog kraja izloženi su u stalnom postavu Etnografskog muzeja. Ovom izložbom izlažemo, analiziramo, interpretiramo i kataloški prikazujemo do sada manje poznat dio Zbirke narodnih nošnji i vezova Hrvatske iz fundusa Dubrovačkih muzeja te otvaramo put novim studijskim promišljanjima, izložbama i mogućnostima međumuzejskih suradnja s ustanovama iz Hrvatske koje baštine i valoriziraju istu ili sličnu tekstilnu građu“, dodala je Barbara Margaretić.

„Izložena je i etnografska građa koju zbog njezinog podrijetla i područja rasprostranjenosti svrstavamo u tradicijsko ruho jugoistočne Europe od početka 19. stoljeća do prvih desetljeća 20. stoljeća. Izuzetno vrijedne primjerke  prikupila je učiteljica Jelka Miš, a dio njih potječe iz donacije iz 1953. godine. Na izložbi su predstavljeni i primjerci staroga dinarskog načina odijevanja iz Bosne i Hercegovine i s Kosova, duge jednodijelne košulje koje se u antičkoj odjeći pojavljuju od 2. stoljeća s nazivom „tunica dalmatica“. Dinarske košulje bogato su ukrašene vezom, vunom, svilom ili pamukom, zlatnom i srebrnom srmom. Izložene su pregače tkane tehnikom klečanja ili iveranja koja je poznata još iz prethistorije. Na izložbi su predstavljeni primjerci ženske odjećezobuni, prastari i zajednički odjevni element poznat svim indoeuropskim narodima. Dio izložbe posvećen je odijevanju „alla turca“ koji se razvijao pod utjecajem tursko-orijentalnog stila u gradovima od 15. do početka 20. stoljeća. Također, prezentirana su i vrlo vrijedna nevjestinska oglavlja s područja zemalja jugoistočne Europe“, istaknula je Branka Hajdić.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika, dr. sc. Julijana Antić Brautović naglasila je kako Dubrovački muzeji mogu biti ponosni što na ovoj izložbi predstavljaju izuzetno rijetku i jedinstvenu građu. „Izložba nije samo plod rada autora, već je plod sinergije svih stručnih djelatnika i pomoćnih službi Dubrovačkih muzeja te profesionalnog interesa i nevjerojatne ljubavi prema baštini. Hvala svim djelatnicima Muzeja za ono što rade za Dubrovnik i neka ova izložba bude podsjetnik na bogatstvo i važnost naše baštine kao dijela kulturne baštine čovječanstva“, zaključila je pročelnica Antić Brautović koja je otvorila izložbu.

Likovni postav i grafičko oblikovanje potpisuje Bonsenjo kreativna agencija, a za tehnički postav, uz autora Željka Ćatića, zaslužni su Ivan Mladošić, Pasko Burin, Mišo Lečić, Mišo Kukuruzović i Marija Vraničić, dok su konzervatorske radove izveli Marija Vraničić, Željko Ćatić, Josipa Marić i Sanja Pujo. Izložba je realizirana uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a za sve posjetitelje ostaje otvorena do 15. lipnja 2024.

 

Postanite naš korisnik!

Budite u tijeku s događanjima i novostima u muzeju.