Dubrovački muzeji

 
11.10.2021.

Viktorija Žuvela položila stručni ispit za zvanje kustosice

Kustosica - pripravnica Kulturno - povijesnog muzeja Viktorija Žuvela položila je stručni ispit za zvanje kustosice

19.8.2021.

Svečano otvaranje IX. šahovske olimpijade u Dubrovniku

Svečano otvaranje „IX. šahovske olimpijade“ u Dubrovniku održano je na današnji dan, 19. kolovoza 1950. godine na terasi Umjetničke galerije Dubrovnik. Svoje šahovsko umijeće pokazalo je šesnaest reprezentacija. a najuspješnija je bila ekipa Jugoslavije. Drugo je mjesto zauzela Argentina, a treće Zapadna Njemačka. 

 

19.8.2021.

Na današnji dan rodio se Miho Klaić, jedan od najistaknutijih hrvatskih preporoditelja u Dalmaciji

Na današnji dan 1829. godine rodio se Miho Klaić, jedan od najistaknutijih hrvatskih preporoditelja u Dalmaciji. Iz Zbirke grafika Kulturno-povijesnog muzeja predstavljamo Portret dr. Miha Klaića. Litografiju je tiskao Joseph Anton Bauer u Beču 1863. godine. U ovalu je prikazano Klaićevo poprsje u dobi od 34 godine. Ispod portreta je otisnuta posveta: „Ljubljenom učitelju i hrabromu narodnomu boritelju. Znak blagodarnosti i štovanja dalmatinskijeh učenika na bečkom sveučilištu 1863.“  Litografija je otkupljena za muzej 1987. godine od dubrovačke obitelji Gozze-Vernazza.

16.8.2021.

U Zbirci slikarstva čuvaju se dva portreta Nikole Bunića

U Zbirci slikarstva Kulturno-povijesnog muzeja čuvaju se dva portreta Nikole Bunića. Jedan od njih, izložen u stalnom postavu, izrađen je  1678. godine uljem na platnu i djelo je nepoznatog slikara. Onaj kasniji, nastao po uzoru na izvornik, djelo je austrijskog slikara grofa Franza Schaffgotscha (1902. – 1942.)  koji je kratki dio života, između 1939. i 1942. godine, proveo na otoku Šipanu. Portret je nešto većih dimenzija od predloška te izrađen tehnikom ulja na drvu.

20.7.2021.

Miho Pracat i znamenita legenda o gušterici

Uz ime Miha Pracata vezana je znamenita legenda o gušterici. Naime, nakon dva gubitka brodovlja na moru, Pracat se našao ispred očeve kuće na rodnom Lopudu. Promatrajući zelenu guštericu kako se uspinje uza zid i dva puta pada da bi se tek treći put popela, Miho je uvidio što je upornost te se i sam po treći put otisnuo na more kako bi okušao sreću. I uspio je!

19.6.2021.

U Kneževu dvoru predstavljena zbirka priča za djecu Dragutina Rucnera "Djedove priče unucima"

U organizaciji festivala „Ana u Gradu“, Dubrovačkih muzeja i obitelji Rucner u subotu, 19. lipnja u Kneževu dvoru održana je promocija zbirke priča za djecu „Djedove priče unucima“ autora Dragutina Rucnera  (1910. - 1996.).  Riječ je o poznatom hrvatskom ornitologu i glazbeniku te djedu violončelistice Ane Rucner. 
 
← Starije