Dubrovački muzeji

 
Na današnji dan 1607. umro je poznati dubrovački pomorac i dobročinitelj

Miho Pracat i znamenita legenda o gušterici

Na današnji dan, 20. srpnja 1607. godine, umro je Miho Pracat, ugledni Dubrovčanin, pomorac i dobročinitelj. Rođen na Lopudu oko 1522., od ranog djetinjstva plovio je na brodovima u vlasništvu oca i strica, čiji posao s vremenom u potpunosti preuzima.

Uz ime Miha Pracata vezana je znamenita legenda o gušterici. Naime, nakon dva gubitka brodovlja na moru, Pracat se našao ispred očeve kuće na rodnom Lopudu. Promatrajući zelenu guštericu kako se uspinje uza zid i dva puta pada da bi se tek treći put popela, Miho je uvidio što je upornost te se i sam po treći put otisnuo na more kako bi okušao sreću. I uspio je!

Ogromni imetak koji je stekao trgovinom i pomorstvom oporučno je ostavio u humanitarne svrhe te raznim institucijama Dubrovačke Republike. Republika mu se odužila na jedinstven način: 1638. godine, 31 godinu nakon Pracatove smrti, prema odluci Senata, podignut mu je spomenik. Ovaj jedini javni spomenik podignut za vrijeme postojanja Dubrovačke Republike nekom građaninu, postavljen je u atriju Kneževa dvora, središtu gradske uprave i javnog života Dubrovnika. Brončano poprsje, na kamenom postolju oblika kocke, izradio je kipar Pier Paolo Giacometti (1580. – 1655.) iz talijanskog Recanatija.

Zanimljivo je spomenuti da se od tog vremena, osim zbog odlaska na restauraciju, spomenik iznimno izmjestio s postolja samo jednom, i to za potrebe održavanja programa Dubrovačkih ljetnih igara 1973. godine.

 

Viša kustosica Lucija Vuković

Fotografija: Miho Pracat očima našega muzejskog fotografa Božidara Gjukića


20.7.2021.