Dubrovački muzeji

 

Danas slavimo majke!

Danas slavimo Majčin dan. Može se reći da je to imendan svih naših dragih majki, koje nas svojom ljubavlju, požrtvovnošću i majčinskom blagošću vode kroz život.

Osnivačica spomendana svih majki bila je socijalno i društveno angažirana amerikanka Anna Marie Jarvis. Ona je 1865. organizirala „Mother's Frendship Day“, koji je bio preteča proslave Majčina dana, pokrenutog 12. svibnja 1907. godine u Graftonu u Zapadnoj Virginiji u Americi kao „Memorial Mothers Day Meeting“. Predsjednik Woodrow Wilson potpisao je 1914. rezoluciju kojom je Majčin dan postao službeni praznik u Sjedinjenim Američkim Državama.

Majčin dan u Hrvatskoj se počinje slaviti tridesetih godina 20. stoljeća, uvijek druge nedjelje u svibnju, a u SFRJ ga je zamjenio Međunarodni dan žena, 8. ožujka.

Darivanje proljetnog cvijeća, dječjih crteža i uradaka, uz pokoju za tu priliku posebno napisanu pjesmu, dio su popularne kulture koja je, osim afirmacije ženske jednakosti i radničkih prava, željela istaknuti i važnu ulogu majke u životu djeteta, obitelji, države i cjelokupne zajednice.

Uz buket najljepšega cvijeća, čestitke i pjesmicu našega Ratka Zvrka, šaljemo im svu ljubav svijeta!

Majka

Noću često kad već zaspim
i kad soba već opusti,
k'o laticu ruže, mama
na moj obraz cjelov spusti.

Ona moje male tuge
zagrljajem toplim tješi,
a svakoj se mojoj sreći
k'o najljepšem daru smiješi.

Njeni prsti kao lahor
pređu preko moje kose,
a njene me priče lako
u daleka carstva nose.

Njena ljubav mene grije,
njeno srce za me bije,
znam: nada mnom uvijek bdije majka
- biće najmilije.

Ratko Zvrko

 

Kustos Ivica Kipre

10.5.2020.