Dubrovački muzeji

 
9.7.2020. | Arheološki muzej

Nadgrobni učelci kao kasnosrednjovjekovni nadgrobni spomenici dubrovačkog područja

Nadgrobni učelci su kamene ploče vertikalno položene iznad početka groba (iznad pokojnikove glave), jednim dijelom ukopane u zemlju, a većim iznad zemlje, u svrhu označavanja mjesta groba. Samo manji broj nadgrobnih učelaka dospio je u Zbirku kasnosrednjovjekovne i novovjekovne kamene, metalne i koštane građeArheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja. Sveukupno je poznato 12 primjeraka, a većina ih potječe s nekadašnjeg groblja oko sv. Katarine iza grada, koje se nalazilo iznad današnjeg ulaza na Buži.

 

8.7.2020. | Etnografski muzej

Znate li kako je izgledao dubrovački vojnik?

U Etnografskom muzeju u Žitnici Rupe, u Zbirci likovnih prikaza narodnih nošnja, čuva se akvarel s prikazom dubrovačkog vojnika „Soldato Raguseo“. Akvarel se nalazi u albumu s prikazima narodnih nošnji dubrovačkog kraja i okolice koji su izašli iz radionice dubrovačkog tiskara Frana Martecchinija (1806.-1900.), a vjerojatno su djelo malo poznatog slikara Salvatora Kosića. 

7.7.2020. | Pomorski muzej

Znate li tko je bio kapetan Pavo Švago?

U Zbirci starih fotografija i razglednica u fundusu dubrovačkog Pomorskog muzeja čuva se crno-bijela fotografija s portretom kapetana Pava Švaga (3. listopad 1843 - 20. listopad 1894.). Na poleđini fotografije vlastoručna je posveta kapetana Švaga: »Mojemu slavnomu prijatelju Peru Cordiciu u Marseju na 7 srpanja 1879« i njegov potpis: »P. Svaga«. 

6.7.2020. | Arheološki muzej

Nadgrobna ploča nadbiskupa Vitala s Lokruma

U Arheološkome muzeju od nedavno se čuva i mramorna nadgrobna ploča koja je stajala u samostanu sv. Marije na Lokrumu, a svjedoči da je pod njom pokopan dubrovački nadbiskup Vital Ovčarević (Pecorali, kasnije Gozze ili Gučetić). Biskupski palij dobio je 27. rujna 1022., a pokopan je 1057. godine na Lokrumu.

4.7.2020. | Arheološki muzej

Javnosti prezentiran novouređeni lokrumski Lazaret

Javna ustanova Rezervat Lokrum i Dubrovački muzeji organizirali su obilazak kulturno – povijesnih znamenitosti otoka Lokruma, uključujući benediktinski samostan te novouređeni Lazaret koji je prezentiran javnosti kroz stručno vodstvo više kustosice Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Ivone Michl i uz pomoć djelatnica JU Rezervata Lokrum.

4.7.2020. | Kulturno - povijesni muzej

„Prikazivanje Dubravke pred Kneževim dvorom“ Vlaha Bukovca

Vlaho Bukovac (Cavtat, 1855.- Prag, 1922.), jedan od naših najznačajnijih slikara s kraja 19. i početka 20. stoljeća, rođen je 4. srpnja 1855. godine u Cavtatu. 

← Starije