Dubrovački muzeji

 
Predavanje u Dvoru u sklopu Feste

Dubrovački festanjuli - istine i zablude

 

Dubrovački muzeji organiziraju predavanje "Dubrovački festanjuli - istine i zablude" 6. veljače 2019. u 19 sati u Kneževu dvoru, a održat će ga gospodin Dubravko Kovačević.

„Svaka nova knjiga o fenomenu štovanja sv. Vlaha i njegovoj povezanosti s Dubrovnikom i Dubrovčanima izaziva veliki interes i pokazuje nam da ta veza još uvijek ima dijelova epizoda koji su manje poznati, slabije istraženi ili im jednostavno treba neko "novo čitanje".“- izjavio je Kovačević.

Među one koji su dosad bili slabo, ustvari gotovo nikako istraženi, spada i zanimljiva i časna funkcija svjetovnih priređivača Feste sv. Vlaha koje puk naziva jednostavno  - festanjuli. Teškog i intrigantnog posla istraživanja biografija tih ljudi prihvatio se Kovačević koji je sam jednom prilikom bio festanjuo. Autor je poslu pristupio istodobno hrabro i ponizno. Hrabro, jer se uputio u temu kojom se prije njega nitko nije bavio, a ponizno jer je osjećao poštovanje pred svakom od tih biografija koje su se pred njim počele otvarati i sastavljati.

Dubravko Kovačević, autor knjige "Sveti Vlaho i njegovi festanjuli" je i dobitnik ovogodišnje nagrade Grada Dubrovnika za svoje djelo.

4.2.2019.