Dubrovački muzeji

 
Središnja godišnja izložba Dubrovačkih muzeja u 2019.

Orlando – simbol slobode

Središnja godišnja izložba Dubrovačkih muzeja „Orlando – simbol slobode“ bit će otvorena u Kneževu dvoru u subotu, 14. rujna 2019. u 20 sati. Riječ je o projektu kojim Dubrovački muzeji daju prilog obilježavanju "Orlandove godine", proglašene u povodu 600. obljetnice postavljanja Orlandova stupa u Dubrovniku. Nastavak je to središnjih godišnjih izložbeno-izdavačkih projekata ove ustanove, koji imaju za cilj brendiranje Dubrovnika na osnovu njegove kulturne i povijesne baštine.

Projekt ima za cilj podići razinu svijesti o višeznačnosti Orlandova stupa kroz sveobuhvatno sagledavanje njegove važnosti u kulturnoj i povijesnoj baštini Dubrovnika i Hrvatske, kao sastavnice europske baštinske cjelovitosti.

Izložba je koncipirana u više tematskih cjelina koje se, među ostalim, bave povijesnim okvirom kraja 14. i početka 15. stoljeća Dubrovačke Republike u europskim političkim procesima te fenomenom Orlandove pojave u Dubrovniku, njegovim graditeljima i umjetničkim dosezima u kontekstu onodobnog dubrovačkoga kiparstva, a predočavaju i motiv Orlanda u europskoj, hrvatskoj i dubrovačkoj književnoj i glazbenoj baštini.

Pojedine teme obradili su akademik Igor Fisković, dr.sc. Zdenka Janeković Römmer, dr. sc. Ilija Mitić, dr. sc. Vinicije B. Lupis, dr. sc. Morana Čale, dr. sc. Ennio Stipčević te Ingrid Pavličević. Voditeljica projekta, urednica kataloga i koordinatorica je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać, koja je ujedno i kustosica izložbe zajedno s voditeljicom Kulturno-povijesnog muzeja Marinom Filipović.

Postav izložbe potpisuje studio Rašić+Vrabec, dok je za multimediju zaslužna tvrtka Novena.

Izložbu prati reprezentativni katalog na preko 300 stranica i prigodni strip „Intervju s Orlandom“, kao i široka promotivno-edukativna kampanja usmjerena prema najširoj publici te poseban set muzejskih suvenira inspiriranih Orlandom. U sklopu izložbe bit će organizirana i besplatna vodstva za građanstvo.

Izložba je realizirana pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Sponzori izložbe su Turistička zajednica grada Dubrovnika i Zračna luka Dubrovnik, dok su medijski pokrovitelji Dubrovačka televizija,  Soundset Ragusa, Dubrovački vjesnik, Dulist i DubrovnikNet.

Izložba ostaje otvorena do 4. siječnja 2020. godine.

VODITELJICA PROJEKTA

Pavica Vilać

KONCEPCIJA IZLOŽBE

Vinicije B. Lupis

AUTORI TEKSTOVA, ODABIR GRAĐE

dr. sc. Zdenka Janeković Römer

dr. sc. Ilija Mitić

dr. sc. Vinicije B. Lupis

akademik Igor Fisković

Ingrid Pavličević

dr. sc. Morana Čale

dr. sc. Ennio Stipčević

KOORDINACIJA

Pavica Vilać

KUSTOSICE IZLOŽBE

Pavica Vilać

Marina Filipović

VIZUALNI IDENTITET I POSTAV IZLOŽBE

Rašić+Vrabec

PEDAGOŠKI PROGRAM

Aleksandra Piteša

360 VIDEO I PROGRAMIRANJE MULTIMEDIJE

Novena d.o.o

POKROVITELJ

Grad Dubrovnik

MEDIJSKI POKROVITELJI

Dubrovačka televizija

Soundset Ragusa

Dubrovački vjesnik

DuList

DubrovnikNet

SPONZORI

Turistička zajednica grada Dubrovnika

Zračna luka Dubrovnik

Izložba i katalog realizirani su uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

 

 

10.9.2019.