Dubrovački muzeji

 
Nova edukativna brošura Dubrovačkih muzeja

Abecedarij Prvoga svjetskog rata u svijetu, Dubrovniku i okolici

‘’Abecedarij Prvoga svjetskog rata u svijetu, Dubrovniku i okolici’’ treća je knjiga izdanja edukativnih publikacija iz Pavlinog i Đivovog vremeplova, a povod ovom izdanju je nedavno otvorena izložba Dubrovačkih muzeja ‘’Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914. – 1918.’’.

U hrvatskoj povijesti Prvi svjetski rat nije dovoljno istražen i nije mu se pridavala velika pozornost, zbog čega se često naziva i zaboravljenim ratom. Abecedarij je realiziran s namjernom da upotpuni, pojasni i približi širokom krugu posjetitelja izložbe svakodnevnicu ratne prošlosti u Dubrovniku i okolici.

Pojmovnik iskazan abecednim redom objašnjava sve ono najvažnije što se usko dotiče ratnih zbivanja u nacionalnoj i zavičajnoj povijesti prateći široki kontekst ratnih zbivanja u svijetu s više ili manje poznatim pojmovima koji obilježavaju Prvi svjetski rat, a predstavljeni su na izložbi – istaknula je autorica edukativne brošure Aleksandra Piteša Orešković.

Aprovizacija, Cenzura, Domobrani, Glad, Rekvizicija, Humanitarne akcije, Španjolska gripa… samo su neki od pojmova koji dočaravaju život u Dubrovniku i okolici početkom 20. stoljeća usporedno s istim pojmovima u okviru hrvatske nacionalne povijesti.

Pojmovnik je načinjen prema nastavnom planu i programu za sedme razrede osnovnih škola, četvrte razrede gimnazije i druge razrede strukovnih srednjih škola. Također je koristan materijal za učitelje povijesti i sve koji razgledavajući izložbu žele dodatno pojašnjenje u svezi izloženih eksponata.

Edukativna brošura dostupna je u Muzejskoj prodavaonici Dubrovačkih muzeja u Kneževi dvoru i u žitnici ‘’Rupe’’ po cijeni od 69 kuna. 

21.1.2016.