Dubrovački muzeji

 
17.10.2020.

Bizantski srebrnjak iz Numizmatičke zbirke Arheološkog muzeja

U Numizmatičkoj zbirci Arheološkog muzeja čuva se rijedak i iznimno vrijedan srebrnjak s početka 10. st. koji je pronađen u arheološkim istraživanjima 2006. – 2007. godine kod crkve sv. Đurđa u Buićima. 

5.10.2020.

Predstavljamo zlatni novac „solidus“ bizantskog cara Mauricija Tiberija

U Numizmatičkoj zbirci Arheološkog muzeja čuva se rijedak i dragocjen primjerak zlatnog novca s prijelaza iz kasne antike u rani srednji vijek.

30.9.2020.

Na Pelješcu pronađena iznimno rijetka grčko-ilirska kaciga i brojni drugi vrijedni nalazi

Izniman nalaz grčko-ilirske kacige, kao i brojni drugi vrijedni grobni prilozi, dijelovi nošnje te nakita rezultat su provedenih arheoloških istraživanja groba iz 4. stoljeća prije Krista u naselju Zakotarac na poluotoku Pelješcu u kojima je sudjelovao i kustos Dubrovačkih muzeja dr. sc. Domagoj Perkić. 

14.9.2020.

Predstavljamo lule iz fundusa Dubrovačkih muzeja

Nakon priče o duhanu i početcima pušenja, te trgovini duhanom u doba Dubrovačke Republike, donosimo priču o lulama, njihovom obliku, materijalu i izradi, na temelju nalaza koji se čuvaju u zbirkama Arheološkog, Etnografskog i Pomorskog muzeja.

29.8.2020.

Morske školjke i puževi iz Viline špilje

Arheološka istraživanja Viline špilje obavljena su u sklopu programske djelatnosti Arheološkoga muzeja Dubrovačkih muzeja 2014. i 2015. godine, kada je istražen veći dio ulazne dvorane i dijelovi Dvorane 2. Navedenim radovima, pored bogatih kulturnih slojeva od ranoga neolitika do srednjega brončanog doba, utvrđeno je postojanje izvjesnoga ilirskoga svetišta od kraja 5. do početka 3. st. pr. Kr. Pored raznih keramičkih, litičkih, koštanih, brončanih i željeznih arheoloških artefakata, u kulturnim slojevima Viline špilje pronađeni su i morski puževi te školjke. 

24.8.2020.

Figura blizanaca u povoju iz Ciparske zbirke

Među predmetima Ciparske zbirke iz fundusa našeg Arheološkog muzeja, ističe se Figura blizanaca u povoju, izrađena od svijetle, dobro pečene gline, zaglađene, bijelo obojene  površine s tamnijim oslikom u vidu paralelnih ravnih traka.  Datirana je u srednje ciparsko razdoblje od oko 1900. do 1600. god. pr. Kr. U svijetu su poznati desetci sličnih figurica, ali se kod većine radi ili o figurici jednog novorođenčeta u povoju ili o figuri majke koja u naručju drži bebu u povoju. Figurica blizanaca u povoju jedinstvena je i do sada je bila nepoznata. 

← Starije