Dubrovački muzeji

 
30.7.2020.

Soljenka „saliera“ pronađena tijekom arheoloških istraživanja u vrtu Osnovne škole Marina Getaldića

U Zbirci kasnosrednjovjekovnoga i novovjekovnoga keramičkog i staklenog materijala Arheološkog muzeja nalazi se soljenka „saliera“, koja je pronađena u arheološkim istraživanjima vrta Osnovne škole Marina Getaldića u povijesnoj jezgri Dubrovnika. Izrađena je od majolike u formi antičke urne dimenzija 12,5 x 12,5 cm i 8,5 cm visine. Dubrovačka soljenka se, s velikom vjerojatnosti, može pripisati radionici Patanazzi iz Urbina, a prema analogijama proizvedena je u kasnom 16., odnosno u ranim desetljećima narednoga stoljeća.

 

25.7.2020.

Kruna bunara s grbom bosanske velikaške obitelji Kosača

U fundusu Zbirke kasnosrednjovjekovne i novovjekovne kamene, metalne i koštane građe Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja nalazi se i kruna bunara, odnosno pucal ili puco. Visoka je 83 cm, široka 90 cm, a izrađena je od jednog komada vapnenačkog bloka. Na tri njene stranice nalazi se po jedan identični grb izrađen u niskom reljefu.

17.7.2020.

Kripta u crkvi sv. Petra Velikoga

Crkva sv. Petra Velikoga, ili kako su je u srednjem vijeku nazivali „St. Petrus Maior“, bila je jedna od najvažnijih dubrovačkih crkava onog vremena i jedina crkva s kriptom u povijesnoj jezgri Dubrovnika. Upravo po njoj, drugi najstariji gradski seksterij je dobio ime. Ova crkva u jednom trenutku bila je i dubrovačka katedrala, uz koju je sve do sredine 14. st. stajala nadbiskupska palača.

9.7.2020.

Nadgrobni učelci kao kasnosrednjovjekovni nadgrobni spomenici dubrovačkog područja

Nadgrobni učelci su kamene ploče vertikalno položene iznad početka groba (iznad pokojnikove glave), jednim dijelom ukopane u zemlju, a većim iznad zemlje, u svrhu označavanja mjesta groba. Samo manji broj nadgrobnih učelaka dospio je u Zbirku kasnosrednjovjekovne i novovjekovne kamene, metalne i koštane građeArheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja. Sveukupno je poznato 12 primjeraka, a većina ih potječe s nekadašnjeg groblja oko sv. Katarine iza grada, koje se nalazilo iznad današnjeg ulaza na Buži.

 

6.7.2020.

Nadgrobna ploča nadbiskupa Vitala s Lokruma

U Arheološkome muzeju od nedavno se čuva i mramorna nadgrobna ploča koja je stajala u samostanu sv. Marije na Lokrumu, a svjedoči da je pod njom pokopan dubrovački nadbiskup Vital Ovčarević (Pecorali, kasnije Gozze ili Gučetić). Biskupski palij dobio je 27. rujna 1022., a pokopan je 1057. godine na Lokrumu.

4.7.2020.

Javnosti prezentiran novouređeni lokrumski Lazaret

Javna ustanova Rezervat Lokrum i Dubrovački muzeji organizirali su obilazak kulturno – povijesnih znamenitosti otoka Lokruma, uključujući benediktinski samostan te novouređeni Lazaret koji je prezentiran javnosti kroz stručno vodstvo više kustosice Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Ivone Michl i uz pomoć djelatnica JU Rezervata Lokrum.

← Starije