Dubrovački muzeji

 
4.3.2021.

VIDEO: Građa Dubrovačkih muzeja dio velike izložbe u dvorcu Schallaburg u Austriji

Dubrovački muzeji posudili su sedam predmeta iz fundusa Pomorskog muzeja iz Zbirki podmorskih nalaza – novovjekovni brodolomi i brodskih instrumenta, koji će biti predstavljeni na izložbi „Sehnsucht Ferne – Aufbruch in neue Welten“ (Strast za putovanjem – odlazak u nove svjetove) 20. ožujka 2021. godine u dvorcu Schallaburg u Austriji.

26.2.2021.

Josip Luetić ispisao je najblistavije stranice povijesti o svojemu Gradu, ishodištu hrvatske pomorske baštine

Na današnji dan 2005. godine preminuo je dr. sc. Josip Luetić, prvi dugogodišnji ravnatelj Pomorskog muzeja u Dubrovniku. Pod njegovim vodstvom, u okrilju Akademije, Muzej se uspješno razvijao u muzeološkom, istraživačkom i znanstvenom smjeru. Od neznatne pomorske zbirke, koja se 1949. sastojala od samo 465 predmeta, njegovom upornošću i marljivošću, u sljedećim desetljećima Muzej se razvio u referentno središte za maritimnu baštinu dubrovačkog kraja. 

19.2.2021.

Na današnji dan u gradsku luku prvi put uplovio je parobrod Dubrovnik

Donosimo vam crno-bijelu fotografiju parobroda »Dubrovnik« usidrenoga u gradskoj luci uz gat, koja je snimljena na današnji dan, 19. veljače 1880. godine, kada je prvi put uplovio u gradsku luku.

5.2.2021.

Sveti Vlaho na službenim ispravama Dubrovačke Republike iz fundusa Pomorskog muzeja

Ikonografski prikaz sv. Vlaha, gradskog zaštitnika, koji desnom rukom blagoslivlja, a u ljevici drži biskupski štap, nalazi se na svim službenim dokumentima i državnim pečatima Dubrovačke Republike. U fundusu Pomorskog muzeja u Zbirci dokumenata čuvaju se brojne isprave – plovidbene dozvole, dokumenti povezani s konzularnom djelatnošću, putne isprave, zdravstveni listovi iz razdoblja Dubrovačke Republike na kojima se nalazi prikaz nebeskog zaštitnika Dubrovnika svetoga Vlaha. 

29.1.2021.

VIDEO: Virtualno vodstvo kroz izložbu „Alati i kalafati“

U digitalnoj Noći muzeja viša kustosica Dubrovačkih muzeja Ljerka Dunatov pripremila je virtualno vodstvo kroz izložbu „Alati i kalafati“.

29.1.2021.

VIDEO: Virtualno predavanje „Gusari i pirati na Jadranu“

U sklopu digitalne Noći muzeja Dubrovački muzeji pripremili su vam i nekoliko predavanja te dva stručna vodstva kroz izložbe. Prvo je virtualno predavanje „Gusari i pirati na Jadranu“ muzejskog savjetnika Điva Bašića.

← Starije