Dubrovački muzeji

 
7.7.2020.

Znate li tko je bio kapetan Pavo Švago?

U Zbirci starih fotografija i razglednica u fundusu dubrovačkog Pomorskog muzeja čuva se crno-bijela fotografija s portretom kapetana Pava Švaga (3. listopad 1843 - 20. listopad 1894.). Na poleđini fotografije vlastoručna je posveta kapetana Švaga: »Mojemu slavnomu prijatelju Peru Cordiciu u Marseju na 7 srpanja 1879« i njegov potpis: »P. Svaga«. 

3.7.2020.

Znate li kako je izgledao Lokrum na početku 20. stoljeća?

U Zbirci starih fotografija i razglednica iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku čuvaju se razglednica i fotografija koje prikazuju otok Lokrum na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

2.7.2020.

BRONČANI TOP IZ TORINSKE RADIONICE CEBRANO

Fundus Pomorskog muzeja u Dubrovniku obogaćen je 2013. godine novom akvizicijom –brončanim topom iz 18. stoljeća, pronađenim 2012. godine u moru na dubini od 24 metra u uvali Donji Molunat. Nakon provedene restauracije i konzervacije u restauratorskoj radionici za metal Dubrovačkih muzeja, top je sredinom 2015. godine izložen u stalnom postavu Pomorskoga muzeja i dio je Zbirke podmorskih nalaza – novovjekovni brodolomi.

29.6.2020.

Mornarski koš iz fundusa Pomorskog muzeja

U fundusu dubrovačkog Pomorskog muzeja čuva se primjerak mornarskog koša iz polovice 19. stoljeća. Služio je za spremanje robe na dubrovačkim jedrenjacima, a svojom izradbom, materijalom i jednostavnošću jasno upućuje na to da je pripadao običnom mornaru na brodu. Mornarski koš darovao je gospodin Ivo Šišević.

24.6.2020.

Model jedrenjaka – parobroda na vijak iz 1861.

Na brodu su ukupno prikazane dvadeset i četiri ljudske figure. Na pramcu su četiri mornara u plavo-bijelim uniformama sa šeširima, a duž palube je još devet mornara pri raznim poslovima, uključujući kormilara i jednog mornara koji se penje uz pripone na glavnom jarbolu. Na kapetanskom mostu je kapetan s jednim putnikom, koji na glavi ima cilindar. Na krmi su tri grupice od devetero putnika, od kojih su tri žene u dugim haljinama.

17.6.2020.

Znate li tko je bio kapetan Nikola Primorac?

Dubrovački kapetan Nikola Primorac prvi je na svijetu prešao preko Atlantika u oba smjera u šestmetarskoj jedrilici „City of Ragusa“ zajedno s kapetanom Johnom Charlesom Buckleyjem i psom Boatswainom. Na putovanje preko Atlantika je krenuo iz Queenstowna u Irskoj na današnji dan 17. lipnja 1870. godine.

← Starije