Dubrovački muzeji

 
9.4.2020. | Etnografski muzej

Sveto trodnevlje kroz obrede i običaje

Iako započinje Misom večere Gospodnje ili Posljednje večere, Sveto trodnevlje uključuje Veliki petak, Veliku subotu i Uskrs. U ta tri dana zbilo se pravo malo bogatstvo naše duhovne baštine koja prati liturgijski kontekst Kristove muke i uskrsnuća.  

3.4.2020. | Etnografski muzej

„Palmana neđeja“ ili „Nedija od palama“

Ovu nedjelju slavimo blagdan Cvjetnice kojom se kršćani prisjećaju spomena na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem u dane prije Pashe. Tim ulaskom započinje pučko, ali i liturgijsko poniranje u tajnu Kristove muke i uskrsnuća. U dubrovačkom kraju za taj su blagdan zabilježeni različiti nazivi kao „Neđeja pome i masline“, „Palmana neđeja“, „Poma i maslina“, „Nedija od palama“.

16.3.2020. | Arheološki muzej

Obavijest o zatvaranju muzeja za posjetitelje

20.1.2020. | Kulturno - povijesni muzej

Program posvećen velikim obljetnicama

Sukladno temi ovogodišnje Noći muzeja, bogat program Dubrovačkih muzeja bit će ispunjen predavanjima, radionicama i prezentacijama posvećenim velikim obljetnicama, a bit će organizirana i stručna vodstva kroz stalne postave te izložbu „Orlando – simbol slobode“.

24.12.2019. | Kulturno - povijesni muzej

Orlando u Dvoru do kraja veljače!

Središnja godišnja izložba Dubrovačkih muzeja „Orlando – simbol slobode“, postavljena u Kneževu dvoru u povodu 600. obljetnice postavljanja Orlandova stupa u Dubrovniku, produžena je do 29. veljače 2020. godine.

23.12.2019. | Kulturno - povijesni muzej

Umjetnik gost u postavu muzeja

U stalnim postavima Kulturno-povijesnog, Pomorskog i Etnografskog muzeja postavljen je multimedijalni rad "Tko si?" suvremene umjetnice Ivane Pegan Baće, koji će se moći vidjeti do 20. siječnja 2020. godine.
Riječ je o prvom suvremenom umjetniku koji intervenira u zadane postave Dubrovačkih muzeja, otvarajući pitanja mogućnosti dijaloga između tradicionalnog i suvremenog, privatnog i javnog, muzeološkog principa aktualizacije muzejskih zbirki te razvoja publike.

 

← Starije