Dubrovački muzeji

 
15.4.2021. | Kulturno - povijesni muzej

Predstavljamo Alegorijski prikaz slikara, grafički list iz Zbirke grafika Kulturno-povijesnog muzeja

Uz Svjetski dan umjetnosti predstavljamo Alegorijski prikaz slikara, grafički list iz Zbirke grafika Kulturno-povijesnog muzeja.

14.4.2021. | Kulturno - povijesni muzej

Na današnji dan rođen je hrvatski bakrorezac Petar Mančun (1803. – 1880.)

U Zbirci grafika Kulturno-povijesnog muzeja čuva se više grafičkih listova Petra Mančuna. Izdvajamo bakrorez „Mater Amabilis“ nastao prema istoimenoj slici talijanskog baroknog slikara Sassoferrata (1609. – 1685.). Poprsje Bogorodice u molitvi prikazano je u poluprofilu, s glavom spuštenom nadesno. Ispod prikaza je potpis autora „Pietro Mancion inc.“ te posveta dalmatinskom narodu i posebno Dubrovniku, njegovoj domovini. 

12.4.2021. | Kulturno - povijesni muzej

Kustos Dino Lokas novi je voditelj Kulturno - povijesnog muzeja

Kustos Dino Lokas novi je voditelj Kulturno-povijesnog muzeja. Čestitamo na imenovanju, a dosadašnjoj voditeljici, višoj kustosici Marini Filipović zahvaljujemo na predanom radu!

9.4.2021. | Kulturno - povijesni muzej

VIDEO: Izrada replike kipa sv. Vlaha

Restaurator za kamen Dubrovačkih muzeja, akademski kipar Ivan Mladošić predstavlja način izrade replike kipa sv. Vlaha koji krasi ulaz u Knežev dvor!

8.4.2021. | Kulturno - povijesni muzej

Portret Marina Getaldića iz stalnog postava Kulturno-povijesnog muzeja

Portret Marina Getaldića iz Zbirke slikarstva Kulturno-povijesnog muzeja djelo je nepoznatog slikara iz prve polovice 17. stoljeća. Znanstvenik je prikazan u radnom kabinetu, uz atribute svoga rada: planetarij, šestar i papir s geometrijskim nacrtom. U pozadini su naslikana Getaldićeva objavljena djela s navedenim naslovima, mjestom i godinom izdavanja.

4.4.2021. | Kulturno - povijesni muzej

Prisjećamo se našeg velikog dobrotvora - dubrovačkog vlastelina Iva Sarake

Plemeniti se Saraka svojom velikodušnom gestom upisao na listu najvećih donatora Muzeja, oporučno mu ostavivši gotovo svu svoju vrijednu pokretnu imovinu izrazite kulturno-povijesne i umjetničke vrijednosti, koja i danas oplemenjuje ambijentalni postav Kneževa dvora. U sklopu vrijedne donacije Iva Sarake, u Muzeje su dospjela i dva naslonjača, danas izložena u prizemlju Kneževa dvora.

← Starije