Dubrovački muzeji

 
8.7.2020.

Znate li kako je izgledao dubrovački vojnik?

U Etnografskom muzeju u Žitnici Rupe, u Zbirci likovnih prikaza narodnih nošnja, čuva se akvarel s prikazom dubrovačkog vojnika „Soldato Raguseo“. Akvarel se nalazi u albumu s prikazima narodnih nošnji dubrovačkog kraja i okolice koji su izašli iz radionice dubrovačkog tiskara Frana Martecchinija (1806.-1900.), a vjerojatno su djelo malo poznatog slikara Salvatora Kosića. 

26.6.2020.

Zlatni kolarini iz stalnog postava Etnografskog muzeja

Zlatna ogrlica ili „kolarin“ s privjescima u obliku križa ili srca najpoznatiji je ukras ženske svečane i blagdanske narodne nošnje.Nosila se u selima Župe i Rijeke dubrovačke i gotovo u svim selima Dubrovačkog primorja. U zbirkama Etnografskog muzeja čuva se sedam takvih ogrlica. U vratni tip nakita pripadaju i tri oblika privjesaka, koji se u zbirkama nalaze samostalno.

21.6.2020.

Pismo zahvale američkog predsjednika Woodrowa Wilsona učiteljici Jelki Miš

Originalno pismo američkog predsjednika Woodrowa Wilsona i njegov prijevod bili su izloženi 2010. godine na izložbi “Jelka Miš - život posvećen baštini“, a nalaze se u privatnom vlasništvu obitelji.

 

14.6.2020.

„Palimo kralja i kraljicu, slavimo zvizdu danicu!“ Običaji ljetnih obrednih vatri na dubrovačkom području

Običaj paljenja blagdanskih vatri u predvečerja Vidova, 15. lipnja, Ivanja, 24. lipnja i Petrova dana 29. lipnja, svetaca „ognjara“, nekada je bio raširen na cijelom području dubrovačke okolice.

5.6.2020.

Pogledajte izložbu „Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora“

Izložbu, koja predstavlja rezultate arheoloških istraživanja podmorskog lokaliteta brodoloma kod pličine Mijoka, nedaleko od otoka Murtera, organizirali su Dubrovački muzeji u suradnji s Muzejom grada Šibenika i Hrvatskim restauratorskim zavodom. Za posjetitelje je otvorena do 15. kolovoza u žitnici "Rupe".  

3.6.2020.

Prisjećamo se naše donatorice Patricije Veramente

Po uzoru na prijašnje dobročinitelje, kada je javna dobrotvornost bila uvriježena praksa, Patricija Veramenta je Dubrovačkim muzejima oporučno ostavila 28 predmeta primijenjene umjetnosti. 

← Starije