Dubrovački muzeji

 
3.4.2020.

„Palmana neđeja“ ili „Nedija od palama“

Ovu nedjelju slavimo blagdan Cvjetnice kojom se kršćani prisjećaju spomena na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem u dane prije Pashe. Tim ulaskom započinje pučko, ali i liturgijsko poniranje u tajnu Kristove muke i uskrsnuća. U dubrovačkom kraju za taj su blagdan zabilježeni različiti nazivi kao „Neđeja pome i masline“, „Palmana neđeja“, „Poma i maslina“, „Nedija od palama“.

13.12.2019.

Održane edukativne radionice izrade božićnog nakita u „Rupama“

U okviru  programa Dubrovačkog zimskog festivala, u žitnici „Rupe“ održana su stručna vodstva kroz izložbu „Perje, jabuke i zrno soli – božićni nakit iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja“ te radionice izrade božićnog nakita.

19.11.2019.

Perje, jabuke i zrno soli

Izložba „Perje, jabuke i zrno soli – božićni nakit iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja“ bit će otvorena u četvrtak, 21. studenoga u 18 sati u žitnici „Rupe“. Riječ je o posljednjoj izložbi u okviru ovogodišnjeg izložbenog programa Dubrovačkih muzeja. 

16.10.2019.

Zlatno libro predstavljeno u Ivaninoj kući bajke

Publikacija dubrovačkih muzeja „Zlatno libro: bajke, predaje i legende iz dubrovačkog kraja“ na hrvatskom i engleskom jeziku te popratni nosač zvuka predstavljeni su u utorak, 15. listopada 2019. godine, u Ivaninoj kući bajke u Ogulinu.

15.10.2019.

Edukativna radionica o prehrani otočana

U povodu Dana kruha i plodova zemlje, u žitnici „Rupe“ će u četvrtak, 17. listopada, od 16 do 18.30 sati biti održana edukativna radionica „ Prehrana otočana na primjeru otoka Korčule“. Na radionici će se pripremati dva jela -  samoniklo jestivo bilje, poznato i kao mišanca, parapač ili pazja, te žrnovski makaruni, tradicijsko jelo sela Žrnova na otoku Korčuli.

16.7.2019.

Izložba kaštelanskog tradicijskog ruha od četvrtka u „Rupama“

Izložba „Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho“ bit će otvorena u žitnici „Rupe“ u četvrtak, 18. srpnja 2019. godine u 20.30 sati. Rezultat je to međumuzejske suradnje na razmjeni izložbi Dubrovačkih muzeja, Muzeja grada Kaštela i Etnografskog muzeja Split, u okviru koje je izložba Dubrovačkih muzeja „Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“ gostovala u Muzeju grada Kaštela u ožujku ove godine.

← Starije